22. helmikuuta 2020

Kanakeittoa ja mykyjä – Steaming chicken soup

Muruseni innostui tästä WoW-keittokirjassa olevasta kanakeiton ohjeesta ihan vain siksi, että se näytti hauskalta. Keittokulhossa nimittäin törrötti kokonainen kanankoipi. Minua keitossa epäilytti kovasti mykyt, joita en ole koskaan syönyt, mutta kaikkeahan täytyy kokeilla - eli siitäpä sitten tekemään.

Ensin valmistimme keiton. Keitossa ei sinällään mitään erityistä ollut, suurustettu kanakeittohan tämä on. Mausteseos ja olut antoivat liemelle kuitenkin aivan uudenlaisen tuhdin maun ja keitto oli tosi ruokaisaa. Voin helposti kuvitella kuinka pelimaailman soturit popsivat tätä keittoa pitkien ja kylmien marssien aikana matkatessaan kohti taistelua!

Keiton poristessa teimme mykytaikinan ja pyörittelimme mykyt valmiiksi. Taikinaa oli todella paljon ja teimme vain puolet siitä mykyiksi. Olin jo luopumassa lopusta taikinasta, kun murunen keksi, että paistetaan taikinasta pannuleipiä keiton kaveriksi. Mahtava idea ja maukas lopputulos! Mykyt eivät miellyttäneet meitä kumpaakaan, mutta ne voi korvata vaikka pastalla tai perunalla. Eikä tuhti keitto kaipaa mykyjä tai niiden korviketta välttämättä lainkaan, varsinkin jos tarjolla on hyvää leipää tai vaikkapa tuosta mykytaikinasta paistettuja leipäsiä.





keitto:
1 rkl voita
1 sellerin varsi
1 porkkana
1 valkosipulin kynsi
0,5 rkl vehnäjauhoja
1,2 dl olutta (tumma lager tai vahva lager)
7 dl kanalientä
1 tl Northern Spices –mausteseosta (ohje täällä)
2 kanan koipea
2,5 dl pakasteherneitä

mykyt ja leipäset:
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 rkl tilliä (tai jotain muuta yrttiä)
1 dl maitoa

1. Paloittele sellerin varsi. Kuori porkkana ja paloittele se myös. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi
2. Sulata voi kattilassa ja kuullota kasviksia muutama minuutti. Ripottele vehnäjauhot kattilaan, sekoita hyvin ja kypsennä hämmennelleen pari minuuttia
3. Lisää kattilaan olut ja keitä viitisen minuuttia
4. Lisää kanaliemi, mausteseos ja kanankoivet. Keitä kunnes liha alkaa irrota luista – noin 40 minuuttia. Lisää tarvittaessa kanalientä
5. Valmista mykytaikina kanojen kypsyessä. Sekoita kaikki ainekset yhteen tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa! Jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele toisesta osasta pieniä palleroita ja painele toinen osa litteiksi leipäsiksi. Taikina kohoaa reilusti kypsennettäessä!
6. Paista leipäset voissa pannulla ja jätä ne liinan alle odottamaan keiton valmistumista
7. Kun kanat ovat kypsät, nosta ne pois keitosta ja pidä lämpiminä
8. Lisää keittoon herneet. Tiputa taikinapallerot keittoon ja keitä 10 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä
9. Annostele keitto kulhoihin ja nosta kanankoivet päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti