10. helmikuuta 2020

Savustetut punajuuret

Punajuuret ovat varsin uusi tuttavuus ja ihastus keittiöissämme. Tai no, eihän punajuuri sinällään uusi juttu ole ja minäkin olen käyttänyt kyllä punajuurta yhteen jos toiseen ruokalajiin, mutta punajuuri on aina ollut ”ihan syötävää, en himoitse” -listalla. Mutta aivan lähiaikoina – sanoisinko vuoden sisään – punajuuri on pikkuhiljaa vallannut tilaa lautaselta muiden kasvisten rinnalla ja samalla osaltaa ollut vähentämässä perunan syöntiä aika lailla minimiin.

Punajuuri on ehdottomasti parhaimmillaan uunissa paahdettuna ja feta- tai aurajuuston kanssa nautittuna. Punajuuri maistuu hyvältä sekä lihan että esimerkiksi lohen kaverina ja myös hollandaisekastike maistuu yllättäen punajuuren kanssa. Nyt viimeisimpänä huomasimme, että punajuuri tykkää kovasti myös savun aromeista, kun valmistimme punajuuria savustuspussissa uusimmassa Glorian ruoka&viini -lehdessä (1/2020) olleen ohjeen mukaisesti. Punajuurien kanssa söimme porsaan lehtipihvit ja aterian kruunasi aivan mahtavat kastikkeet! Kastikkeiden tähteet – samoin kuin ylijääneet punajuurilohkot - maistuivat seuraavalla viikolla broilerimurekepihvien ja riisin kera. Kastikkeet sopivat tietysti hyvin myös ihan vaan uunissa paahdettujenkin punajuurien ja muidenkin juuresten kanssa.



Punajuuret

muutama punajuuri
0,5 tl savuaromia
0,5 tl savusuolaa
savustuspussi

1. Kuori ja lohko punajuuret ja mausta ne savuaromilla
2. Laita punajuuret savustuspussiin ja sulje se ja aseta uuniin pussin ohjeiden mukaisesti
3. Savusta punajuuria ensin 250 asteessa 15 minuuttia ja laske sitten uunin lämpö 200:n asteeseen ja jatka kypsentämistä lohkojen koosta riippuen 30-45 minuuttia. Valmista kastikkeet punajuurten kypsyessä.
4. Ota savustuspussi uunista ja anna makujen tasaantua kymmenisen minuuttia
5. Avaa pussi ja ripottele punajuurien päälle savusuolaa. Tarjoa kastikkeiden kera

Fetajogurttikastike

(4 dl valmista kastiketta)

2 dl turkkilaista jogurttia
200 g fetaa
2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Kaada jogurtti kulhoon ja murenna feta joukkoon. Lisää myös hunaja ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää mausteita maun mukaan.

Minttu-pinaattikastike

(2 dl valmista kastiketta)

100 g babypinaattia
1 ruukku minttua
1 valkosipulin kynsi
0,5 sitruunan mehu
0,75 dl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua korianteria
0,25 tl jeeraa

Kuori valkosipulin kynsi ja raasta se kulhoon. Lisää muut aineet ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti