26. huhtikuuta 2013

Siideriomenat ja vaahterasiirappivaahto

Kurkataan vielä vähän aikoja sitten menneeseen hiihtolomaan, joka sisälsi massiivisen määrän hiihtoa ja kokkailua. Tiedän, hiihtolomasta on jo aikaa reilut kaksi kuukautta, mutta edelleen täällä arkistoissani pyörii kuvia ja tekstinpätkiä jotka täytyisi saada valmiiksi ja kuntoon. Töissä elämme vuoden kiireisintä kuukautta arviointeineen, palavereineen ja paperitöineen sekä muine keväisine stresseineen, joten tämä harrastuspuoli on jäänyt hyvin pitkälti taka-alalle.

Nyt vietän vapaata viikonloppua. Yritän kiriä tekemättömiä kotitöitä kiinni – samoin kuin kirjoittamattomia tekstejä. Suursiivouksen, ikkunoiden pesun ja pyykkivuoren keskeltä putkahdutan esille tämän maukkaan jälkkärin joka ei ole aivan sesongin mukainen. Aurinko paistaa ulkona (vielä toistaiseksi todella todella likaisten ikkunoiden takaa), mutta kuitenkin tämä jälkkäri on täynnä joulun makuja: omenaa, mausteita ja pähkinää. Joulu joka päivä! Ohje Glorian ruoka&viini –lehden numerosta 2/2013.

PS. Mitä tästä opin? Enpä tiennytkään että smetana vaahtoutuu!



4 annosta

omenat:
4 kiinteää omenaa
5 dl omenasiideriä
10 neilikkaa
10 maustepippuria
1 kanelitanko
0,5 tl muskottipähkinää

vaahto:
120 g smetanaa
2 rkl vaahterasiirappia
0,5 dl pistaasipähkinöitä

1. Mittaa siideri ja mausteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi
2. Kuori omenat. Poista niistä siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi. Laita omenapalat kattilaan. Lisää tarvittaessa siideriä (tai omenamehua tai vettä) niin että omenat peittyvät kauttaaltaan. Keitä 5 minuuttia. Kytke lämpö pois ja jätä omenat kattilaan lämpimälle levylle maustumaan puoleksi tunniksi
3. Vaahdota smetana sähkövatkaimella ja sekoita vaahterasiirappi vaahdon joukkoon 4. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät
5. Kokoa annokset kulhoihin: nostele omenalohkot neljään kulhoon. Jaa vaahto niiden päälle. Ripottele pinnalle pistaasirouhe

3 kommenttia:

  1. Minulla hiukan vastaava ohje, herkullista. Kaunis annos.

    VastaaPoista
  2. Mikä omena laatu ja kuiva vai makea siideri?

    VastaaPoista
  3. Granny smithiä oon todennäköisesti käyttäny, on kiinteä ja kirpsakka. Makea siideri sit kirpeän omenan pariks. Tietysti maun mukaan voi kokeilla.

    VastaaPoista