18. joulukuuta 2013

Patronan flan

Tein eräänä viikonloppuna karamellivanukasta Glorian ruoka&viini –lehden numerossa 5/2013 olleen ohjeen mukaan. Odotukset korkealla, mutta ei menny ihan niin kuin Strömsössä.

Ensinnäkin karamelli. En oikein osannut arvioida ”kypsyysastetta” ja karamelli meni melko paahteiseksi. Se myös jähmettyi todella tiukkaan kakkuvuoan pohjalle. Osa karamellista valui onneksi kivasti vanukasta pitkin kumoamisen jälkeen antamaan vähän särmää miedon pehmeälle vanukkaalle. Vuokaa sai kyllä liottaa ja pestä ihan urakalla.

Toiseksi sitten se vanukas. Massa oli simppeli valmistaa ja kaikki sujui hyvin. En omista kiinteää pyöreää kakkuvuokaa (kuten ohjeessa kehotettiin käyttämään) eikä irtopohjavuoka sovellu vesihaudekypsennykseen, joten käytin vanukkaan teossa torvivuokaa. Ohjeessa annettu kypsennysaika ei riittänyt paksulle vanukaskerrokselle alkuunsakaan, vaan kypsennystä täytyi jatkaa vielä toisen tunnin verran. Vanukas oli kypsä ja sileä rakenteeltaan, mutta mielestäni maku oli hieman liikaa kananmunamainen. Lieneekö kypsennysaika ollut kuitenkin liian pitkä.

Mitä opin? Seuraavalla kerralla puolitan annoksen, keitän karamellia vähemmän aikaa ja teen vanukkaat pieniin annosvuokiin jolloin kypsymisen pitäisi tapahtua nopeammin. Pakko testata toistekin, tämä vaikuttaa niin herkulta!




2 dl sokeria
0,5 dl vettä
7-8 kananmunaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tlk (à 397g) makeutettua kondensoitua maitoa
6 dl täysmaitoa

1. Ota esille pyöreä kiinteäreunainen kakkuvuoka (halk. n. 25 cm) tai torvivuoka ja laita se pannunalusen päälle.
2. Tee karamelli: mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna seos. Keitä sekoittamatta 2-3 minuuttia kunnes väri alkaa muuttua kellertäväksi. Värin muututtua jatka keittämistä sekoittaen pari minuuttia kunnes väri muuttuu kullanruskeaksi. Kaada karamelli vuokaan ja jätä jäähtymään
3. Valmista vanukas: riko munat kulhoon. Vatkaa niiden rakenne rikki sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri ja kondensoitu maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito ja sekoita hyvin
4. Kun karamelli on jäähtynyt kunnolla, kaada vanukasseos vuokaan. Peitä vuoka tiukasti foliolla ja nosta vuoka suurempaan uunivuokaan tai reunalliselle uunipellille. Kaada uunivuokaan kuumaa vettä noin 1-2 cm:n korkeudelle
5. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä vanukasta 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Valmis vanukas on kiinteää eikä tartu veitseen. Jatka tarvittaessa kypsentämistä toisen tunnin ajan – älä kuitenkaan nosta lämpöä!
6. Jäähdytä valmis vanukas huoneenlämpöiseksi ja nosta se sitten jääkaappiin. Irrota kylmä vanukas vuoan reunoista veitsen avulla ja keikauta se lautaselle. Vanukas säilyy jääkaapissa noin viikon verran

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti