6. marraskuuta 2010

Vaaleat pikkuleivät

Mie tykkään piparimuoteista! Haluaisin yhden jokaista! Varsinkin eläinmuotteja pitää olla monenlaisia. Pojat tykkäävät meillä kovasti tehdä pikkuleipiä muoteilla. Harmi vaan että ovat vielä sen verran pieniä että tarvitsevat molemmat apua kaulimisessa ja pienempi muottien painamisessakin. Sillä välin kun sitten kaulin toiselle taikinaa tai nostelen valmiita pikkuleipiä pellille – eli heti kun silmä välttää – on pienempi ehtinyt syödä kaiken irrallaan olevan taikinan! Eli toinen aikuinen käsipari on tarpeen kun tuohon puuhaan ryhtyy.

Kaikesta huolimatta menin hankkimaan uusia pojille mieluisia piparimuotteja. Aikaisemmin syksyllä (vai liekö ollut peräti kesää) ostin Anttilan poistokorista karhun, kamelin, kirahvin ja dinosauruksen (se on kuulemma triceratops!) ja nyt pari viikkoa sitten Iloisesta keittiöstä lepakon (pääkallomuotti on vielä sieltä ostamatta!). Niitä muotteja on käyty lipaston laatikosta ihastelemassa monta kertaa ja äitiä on muistuteltu niiden olemassaolosta!

Nyt sitten kuopuksen 2-vuotissynttäreille tehtiin viimein uusilla (ja entisilläkin) muoteilla pikkuleipiä ja saatiin isi avuksi hieman auttamaan pienempää keskittymään olennaiseen.



Löysin oikein hyvän taikinaohjeen Sillä sipulista (ohje on peräisin Mansikkamäestä josta löytyy myös aivan ihania koristeltuja pikkuleipiä – kannattaa käydä katsomassa!!). Taikina oli sopivan kostea ja helppo kaulita, ei murustunut ja oli sopivan pehmeä pienemmänkin painella muotteja.

Valmiit pikkuleivät koristelimme esikoisen kanssa Dr. Oetkerin suklaanmakuisilla koristegeeleillä ja Meiran suklaanmakuisilla koristerakeilla. Haluaisin kovasti väittää että kaikki nuo räpellykset ovat 4 veen tekemiä, mutta se ei varmaan menisi läpi… Yllättävän vaikeaa puuhaa! Pojat serkkuineen olivat synttäripöydässä onneksi hyvinkin tyytyväisiä ja postauksen pointti on lähinnä se että tämä taikina toimii!



2,5 dl sokeria
150 g pehmeää voita
1 muna
0,5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa sokeri, voi, muna, kuohukerma ja vaniljasokeri pehmeäksi vaaleaksi vaahdoksi
2. Sekoita leivinjauhe 6 dl:aan vehnäjauhoja ja lisää seos vaahtoon. Lisää jauhoja tarpeen mukaan jotta saat leivottavan mutta pehmeän taikinan. Jätä taikina jähmettymään jääkaappiin noin tunniksi
3. Kaulitse taikinasta noin puolen sentin paksuinen levy ja ota muoteilla pipareita. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia
4. Jäähdytä ja koristele


4 veen koristelema lepakko

4 kommenttia:

  1. nämähän ovat ihan todella nättejä! Välillä on kivaa koristella yksinkertaisesti,ei sitä kaikkea tarvitsekaan värittää kymmenillä eri sävyillä niin kuin ebe ;D

    VastaaPoista
  2. Pääasia että maistuivat hyvältä! :) Tuo koristegeeli oli aivan liian tönkköä, pitää testata jotain muuta seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
  3. Montakos kappaletta pikkuleipiä tuosta taikinamäärästä tulee? Jos saisi edes sellaisen noin arvion..:D Ajattelin tehdä näitä tyttäreni syntymäpäiväjuhlille, jonne on tulossa noin kymmenen vierasta.

    VastaaPoista
  4. Mitähän mie veikkaisin... Tietysti riippuu muottien koosta, mutta jos nyt ajattelee vaikka normaaleja piparimuotteja niin veikkaisin että 40-50 pikkuleipää tästä pitäisi syntyä. Mie muistelen että oisin ite tehny aina puolikkaan taikinan kerrallaan ja siitäki on riittäny syödä ja vieraille tarjota.

    VastaaPoista