26. lokakuuta 2011

Vaahterasiirappikakku Saran tapaan

Leipomaan leipomaan pienten apulaisten kanssa! Leipomisesta lasten kanssa alkaa taas nauttia ihan eri tavalla kun molemmat ovat kasvaneet taas hieman isommaksi ja taidot myös pienemmällä ovat karttuneet huimaa vauhtia. Kohtapa ei minun tarvitsekaan tehdä muuta kuin lukea ohjetta. Tällä kerralla minun tehtäviini kuului vielä vatkaaminen, kakkuvuoan valmistelu ja taikinan sekoittaminen. Esikoinen rikkoi munat ja mittaili ja sekoitti kuivat aineet ja kuopus mittasi sokerin ja sekoitti murutaikinan ainekset. Minä raivailin keittiön ja lapset huolehtivat taikinakulhon ja nuolijan esipesusta. Mukavasti saatiin puolisen tuntia kulumaan keittiöhommissa ja sen jälkeen leikitkin maistuivat pojille taas hieman säyseämmissä tunnelmissa. Ja illalla herkuteltiin kakulla! Ihan ilman syytä keskellä arkista viikkoa! (Ohje Jensenin kiusauksesta hieman ainesmääriä pienentäen)



kakkutaikina:
150 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vanilja-aromia
2 dl kermaviiliä
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa

murutaikina:
1,5 dl ruokokidesokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
0,25 tl suolaa
n. 50 g pehmeää voita

kuorrutus:
1 dl vaahterasiirappia
2 dl tomusokeria
(pähkinärouhetta)

1. Valmista kakkutaikina: vaahdota voi ja sokeri kulhossa. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon kermaviili ja vanilja-aromi. Sekoita kuiva-aineet toisessa kulhossa ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi
2. Valmista muruseos: mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne. Nypi joukkoon pehmeä voi
3. Voitele irtopohjavuoka ja kaada vuokaan ensin puolet kakkutaikinasta ja sitten puolet murutaikinasta. Lisää sitten loppu kakkutaikina ja loppu murutaikina.
4. Paista 175 asteessa 50 minuuttia ja anna kakun jäähtyä
5. Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä kuorrute joko tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle tai valuttaen myös reunojen yli. (Ripottele halutessasi pinnalle myös pähkinärouhetta)

2 kommenttia:

  1. On yksi lempparikakuistani...silloin tällöin tulee tehtyä. Tekemäni vuoden 2007 versio on blogissani. Tykkään myös pakastamisen jälkeen tästä, vaikka rakenne muuttuukin. Kannattaa kyllä tehdä tätä kakkua.

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti parasta oli tuoreena, jotenkin se välissä oleva kerros pääsi silloin parhaiten oikeuksiinsa. Jääkaappisäilytyksen jälkeen kakku oli hieman tiiviimpi ja silloin kuorrutus pääsi paremmin loistamaan! Ihana kakku tosiaan!

    VastaaPoista