14. joulukuuta 2015

Mustikka-nektariinipiirakka

Menneenä syksynä saatiin nauttia ihanasta mustikkasadosta jota riitti ja riitti kerätä ja jäipä noita marjoja muillekin kerättäväksi. Ja metsänväellekin popsittavaksi. Mustikoita kerättiin vähän sieltä sun täällä silloin kun kohdalle sattui ja näitä pieniä saaliita tuli usein käytettyä leivontaan. Pakastimeen säilötyt marjat tuli kerättyä pääasiassa täältä lähistöltä, kun viimeinkin äiti löysi meille hyvät mustikka-apajat hieman tottua lähempää.

Tämä nyt ei tähän vuodenaikaan kovinkaan ajankohtainen ohje ole, pakastemustikat eivät tähän leivonnaiseen sovi. Jouluiseen sävyyn piirakka voisi taipua käyttämällä nektariinien sijaan päärynöitä ja mustikoiden tilalla puolukoita tai karpaloita jotka pakastettuinakin säilyttävät rakenteensa melko hyvin. Mascarponevaahtoon voisi ripauttaa mausteeksi vaikkapa hieman kanelia.

Tai sitten piirakka voi olla tällä erää vain muisto menneestä ja suunnitelma tulevalle syksylle! (Ohje: Glorian ruoka&viini 5/2015)



pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,25 tl suolaa
1,5 rkl sokeria
100 g kylmää voita
n. 0,4 dl kylmää vettä

paistamiseen:
kuivattuja herneitä tms.

nektariinit:
4 kypsää nektariinia
1 dl vettä
1 dl sokeria

mascarponetäyte:
250 g mascarponea
50 g mantelijauhetta
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
5 dl tuoreita mustikoita

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa jauho, suola ja sokeri monitoimikoneen hienonnuskulhoon. Paloittele kylmä voi ja surauttele muutaman kerran. Lisää kylmä vesi ja surauttele taas muutaman kerran lisää kunnes seos on tasaisen murumainen. Kaada murut pöydälle ja painele käsin taikinaksi. Älä vaivaa liikaa ettei taikinaan tule sitkoa.
2. Voitele piirakkavuoka ja painele (tai kaulitse) taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohjan päälle hieman pohjaa suurempi leivinpaperi ja täytä piirakka herneillä. Laita piirakkapohja uuniin alimmalle tasolle ja paista sitä n. 25 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä
3. Valmista nektariinit piirakkapohjan kypsyessä. Poista nektariineista kivet ja viipaloi hedelmät. Laita viipaleet pieneen kattilaan ja kaada joukkoon vesi ja sokeri. Kuumenna ja anna kiehua 5-10 minuuttia kunnes viipaleet ovat hieman pehmenneet. Nosta viipaleet reikäkauhalla pois liemestä.
4. Keitä lientä vielä 15 minuuttia kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Jäähdytä ennen tarjoamista
5. Valmista täyte. Notkista mascarpone haarukalla ja sekoita sen joukkoon mantelijauhe ja sokerit. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se mascarponen joukkoon
6. Täytä piirakka. Levitä nektariiniviipaleet pohjan päälle ja peitä ne mascarpone-kermaseoksella. Ripottele koristeeksi mustikoita. Lusikoi kylmä siirappi mustikoiden päälle juuri ennen tarjoilua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti