10. toukokuuta 2018

Kebab 2.0

Kotitekoinen kebab oli joskus ennen muinoin keittiössämme vakioruokaa. Työlästähän sen tekeminen oli, mutta lopputulos oli kyllä sen arvoista. Vuosikausiin ei ole tullut kebabia kotona tehtyä, mutta kun murunen kyseli kotikebabin valmistukseen ohjetta ja neuvoa niin olikin aika ryhtyä tuumasta toimeen.

Aikaisemmin kebabin olen maustanut vain aromisuolalla ja mustapippurilla ja tänä päivänä se alkoi tuntua liian yksioikoiselta. On kai tähänkin olemassa jotain muuta maustamistapaa! Eipä pitkään tarvinnut googlelta kysellä kun päädyin mättömestari.fi-sivustolle ja sieltä löysinkin mausteseoksen, joka oli pitkä kuin nälkävuosi. Vertasin maustelistaa oman maustelaatikon sisältöön ja tein kombon, joka on vähän sinne päin.

Lihaa mössättiin huolella ja viimein pötky saatiin uuniin. Pitkän uunittamisen jälkeen jäähdyttely, kuivaus ja lepuutus kunnes vasta seuraavana päivänä päästiin herkkupalan kimppuun. Murunen veisteli ohuita viipaleita lihasta sekä veitsellä että juustohöylällä. Totesimme että terävä veitsi on parempi, juustohöylä repi lastujen pinnan liian rosoiseksi. Minä keittelin riisit ja kastikkeet ja illalla herkuteltiin kotikebabilla – pitkästä aikaa! Ja lapsetkin kiittelivät!



700 g naudan jauhelihaa

mausteseos:
1,5 tl sipulijauhetta
1,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl oreganoa
0,5 tl jeeraa
0,5 tl cayennepippuria
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1,5 rkl perunajauhoja

1. Sekoita mausteseoksen ainekset sekaisin
2. Vaivaa jauhelihaa niin kauan että sen rakenne muuttuu mössöksi, ainakin 20 minuuttia. Voit käyttää myös monitoimikoneen taikinakoukkuja
3. Sekoita joukkoon mausteseos
4. Muotoile lihasta tiivis pötkö ja kääri se kahdesti folioon. Kieputa päät tiiviisti kiinni
5. Kypsennä lihapötköä 100-asteisessa uunissa. Käytä paistomittaria. Kun sisälämpö on 80 astetta, laita uunista virta pois ja jatka kypsentämistä jälkilämmöllä vielä puoli tuntia
6. Jäähdytä liha huoneenlämpöiseksi ja ota se sitten pois foliosta. Pyyhi pinta kuivaksi ja kääri liha puhtaaseen folioon. Nosta jääkaappiin vetäytymään noin 12 tunniksi
7. Leikkaa jääkaappikylmästä lihasta ohuita siivuja, myös juustohöylällä höylääminen onnistuu! Jatkojalosta haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti