21. lokakuuta 2012

Juustoinen suppispasta

Povasin jossain vaiheessa alkusyksyä itselleni sienetöntä vuotta, koska näytti siltä että en yksinkertaisesti ehdi metsään missään vaiheessa. Tai jos itse ehtisinkin, niin aikataulut autollisen puoliskon kanssa menee pahasti ristiin. Iloiseksi yllätyksekseni toisin kävi! Tämä sienisyksy ei olekaan ollut tattivoittoinen kuten pari edellistä vaan nyt olenkin saanut nauttia toisenlaisista herkuista joita on riittänyt säilöttäväksikin saakka.

Ensimmäinen yllätys oli tuttavalta saadut viisi litraa mustia torvisieniä – sieni jota en ole koskaan maistanut. Sain sienet täyteen buukattua viikonloppua vasten, joten ne oli pakko kuivattaa pikaisesti odottamaan parempia aikoja.

Toinen yllätys oli äidin puhelu kesken seuraavaan täyteen buukatun viikonlopun. Kotiin palatessani kävin matkalla hakemassa äidin luota kymmenen litraa serkkuni keräämiä suppiksia (valmiiksi puhdistettuja, valmiita kuivuriin) ja litran verran tattisiivuja (luonnollisestikin putsattuja). Kuivatin satsin pyykkäyksen ja laukkujen purkamisen ohessa. Äidille tietysti kuuluu osa saaliista!

Kolmas yllätys oli ystävän äidiltä saadut kantarellinyssäkät – valmiiksi puhdistettuina, valmiiksi pakastettuina, valmiina käyttöä varten.

Neljäs yllätys oli päiväreissu mökille Ilomantsiin anopin sieniapajille. Lopputuloksena lounaaksi ihania sienileipiä ja kotiin vietäväksikin vielä kolmisen litraa suppiksia.

Viides ja viimeisin yllätys oli syyslomaviikon mökkireissu Kolille, jossa kahden pienimuotoisen patikointireissun ohessa keräsin viitisen litraa suppiksia. Varsinaisen sientenmetsästysreissun saaliina oli äidin löytämät kaksi kantarellia. Kuivuri hurisee jälleen!

Eli ihan hyvä sienivuosi tästä muotoutui! Ja ihan hyvä pastasoosi, jonka ohjeen poimin omalta Facebook-seinältäni serkkuni kirjoittamana – sen samaisen, joka suuren sienisaaliin tädilleen lahjoitti. Myös tädin tytär sai siis osansa.2-3 annosta

pastaa maun mukaan
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,5 tl timjamia
nokare voita
0,5 l suppiksia (en kyllä nyt enää tarkkaan muista paljonko laitoin)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
muutama basilikan lehti
suolaa
mustapippuria

1. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Kun pasta on valmista, valuta se ja jätä odottamaan. Valmista kastike pastan kypsyessä.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi paistokasarissa ja kuullota sipuleita timjamin kanssa kunnes sipuli alkaa pehmetä
3. Hienonna sieniä hieman mikäli haluat ja lisää ne pannulle. Kypsennä kunnes neste on haihtunut
4. Kaada pannulle kerma ja sulata joukkoon tuorejuusto. Keittele hetkinen kunnes kastike sakenee. Mausta basilikalla, suolalla ja mustapippurilla
5. Sekoita kastike kypsän, valutetun pastan joukkoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti