13. lokakuuta 2019

Aurajuustoraviolit

Kesän useiden mökkiviikonloppujen jälkeen oli aika asettua pitkästä aikaa viikonlopuksi kotiin. Ohjelmassa oli talvirenkaiden vaihtoa, trampoliinin purkamista ja pihakalusteiden raivailua, mutta tietenkin myös hyvää ruuanlaittoa ja hieman sipistelyä keittiössä. Tuorepastan valmistamista olemme suunnitelleet jo jonkun aikaa ja nyt oli sopiva hetki kaivaa pastakone kaapista ja viritellä se taas käyttökuntoon.

Lauantaina valmistimme ravioleja. Itse olen tehnyt aiemmin ravioleja sienitäytteellä, mutta koska kanssasyöjä ei sienistä välitä lainkaan, lähdin etsimään jotain muuta ohjetta. Löysinkin herkullisen ohjeen Turun Sanomien Onk nälgä? -blogista. Ihan suoraan ohjeen mukaan ei luonnollisesti tälläkään kertaa menty, vaan vuohenjuusto vaihtui aurajuustoon (koska sitä oli jääkaapissa), kastikkeen salvia vaihtui oreganoon (koska sitä oli vielä takapihalla) ja pekaanipähkinät ja vaahterasiirappiluraus vaihtui siirappisiin cashew-pähkinöihin.

Kaikesta huolimatta tai juuri sen vuoksi lautaselle saatiin aivan huikea makujen kokonaisuus! Muruselleni tämä oli ensimmäinen kosketus tuorepastaan ja onneksi onnistunut sellainen. Ravioleista ylijääneet taikinat paineltiin vielä palloksi ja käärittiin kelmuun jääkaappiin. Seuraavana päivänä taikinapalloa kostutettiin hieman vedellä, vaivattiin kimmoisaksi ja valmistettiin nauhapastaksi. Eikä mitään mennyt hukkaan!



18-20 pyöreää raviolia, neliskanttisia tulee hieman enemmän

pastataikina:
200 g durum-jauhoja
2 kananmunaa
pieni luraus oliiviöljyä
(tilkkanen vettä)

täytteeksi:
n. 100 g Aura-juustoa tai vuohenjuustoa

vaahterasiirappipähkinät:
1,5 dl cashewpähkinöitä (myös pekaani- ja saksanpähkinä toimivat tässä hyvin)
1 rkl voita
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl sokeria
ripaus suolaa

sitruuna-voikastike:
50 g voita
puolikkaan sitruunan mehu
1-2 rkl vaahterasiirappia
2 oksaa timjamia
2 oksaa oreganoa
suolaa ja mustapippuria

1. Valmista pastataikina: mittaa jauhot keoksi pöydälle ja tee keskelle kuoppa. Riko kananmunat kuoppaan ja lisää pieni luraus oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa useita minuutteja, kunnes taikina on kiinteä mutta kimmoisa pallo. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää hieman vettä. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi
2. Paloittele Aura-juusto paloiksi
3. Valmista pähkinät: rouhi pähkinät haluamasi kokoisiksi. Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää joukkoon vaahterasiirappi. Sekoita tasaiseksi ja lisää seokseen pähkinät. Sekoita hyvin. Kaada pähkinät uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle sokeria ja suolaa. Paahda pähkinöitä 175-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia ja nosta ne jäähtymään
4. Kun pastataikina on levännyt, leikkaa se neljään osaan. Aja jokainen osa pastakoneella ohueksi levyksi ja leikkaa pitkä levy puoliksi. Toinen puoli levystä saa olla aavistuksen pidempi. Laita levyt kevyesti jauhotetulle pöydälle hieman kostean liinan alle odottamaan. Taikina tarttuu helposti pöytään ja kuivahtaa pinnasta!
5. Laita Aura-juustoa lyhempien pastalevyn päälle sopivin välein ja sivele taikinalevylle kauttaaltaan sormella vettä. Laita pidempi pastalevy päälle ja painele sormilla levyt vastakkain. Yritä saada ilma pois välistä mahdollisimman tarkkaan, se voi aiheuttaa pastan repeämisen keittämisen aikana. (Kuvallinen ohje raviolien valmistamiseen löytyy täältä!)
6. Leikkaa veitsellä tai muotilla raviolit irti ja irrota ne varovasti pöydästä. Laita raviolit odottamaan kevyesti jauhotetulle pöydälle liinan alle. Laita suuri kattilallinen vettä jo valmiiksi kuumenemaan ja mausta vesi reilulla suolalla
7. Valmista kastike: Kuumenna pannulla voi ja sitruunamehu. Lisää kastikkeeseen hunaja ja varsistaan riivityt yrttien lehdet. Mausta suolalla ja pippurilla ja pidä lämpimänä.
8. Keitä ravioleja voimakkaasti kiehuvassa vedessä 2 minuuttia (sekoittele varovasti, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa) ja nosta ne reikäkauhalla lämpimän kastikkeen joukkoon.
9. Kääntele pastaa kastikkeessa varovasti ja jaa raviolit sitten kahdelle lautaselle. Valuta raviolien päälle kastiketta. Viimeistele annokset aurajuustomuruilla, siirappipähkinöillä, mustapippurilla ja halutessasi tuoreilla yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti