25. syyskuuta 2020

Hirviraviolit

Joskus taannoin teimme onnistuneen kokeilun ravioleilla ja ajatus lihaisista ravioleista jäi kytemään. Viime vuonna joululoman rennossa tunnelmassa ajatus putkahti taas päähän ja mietiskelimme hirven jauhelihalla täytettyjä ravioleja. Olin hieman epäileväinen ajatusta kohtaan, mutta pitäähän sitä kokeilla ennen kuin tuomitsee. Suunniteltiin täyte, kastike ja pehmeän pastan lisukkeeksi pakollinen rapsa ja annos alkoikin vaikuttaa oikein lupaavalta.

Ajatus jäi toviksi hautumaan, kunnes eräänä vapaaviikonloppuna päätimme tämän pasta-annoksen testata. Ensimmäinen pastataikina ei yllättäen halunnutkaan totella käskyjä ja vasta toisella yrityksellä saimme kauniita pastalevyjä aikaiseksi. Täyttövaiheessa pastatyynyistä ei tullut aivan tiiviitä ja osa hörppäsi hieman vettä. Emme antaneet moisen sivuseikan häiritä, vaan söimme nauttien jokaisesta suupalasta annoksen ronskista ulkonäöstä huolimatta. Ja kyllä vaan, tämäkin toimi aivan loistavasti – taas kannatti kokeilla!

Hirven jauhelihan voi tässä ruokalajissa korvata millä tahansa muulla vähärasvaisella jauhelihalla. Naudan jauheliha sopii suoraan ohjeeseen. Broilerin tai kalkkunan jauhelihallakin ruoka onnistuu varmasti, mutta silloin vaihtaisin timjamin johonkin miedompaan yrttiin, kuten esim. persiljaan tai käyttäisin yrttimaustettua tuorejuustoa. Myös kastiketta maustaisin broileriravioleille hieman kevyemmin ja krutongit tekisin vaaleasta leivästä. 

 



 


 

 

 

 

 

 

 

12-14 kpl

 

taikina:

100 g durum-jauhoja

1 kananmuna

pikku tilkka öljyä

 

täyte:

n. 75g hirven jauhelihaa

suolaa

mustapippuria

timjamia

50 g maustamatonta tuorejuustoa

 

ruismuru:

1-2 viipaletta ruisleipää

reilu nokare voita

1 pieni valkosipulin kynsi

suolaa

 

kastike:

2 dl kermaa

1 tl dijon-sinappia

1 tl hunajaa

1 tl worchestershire-kastiketta

suolaa

mustapippuria

timjamia

 

1. Valmista pastataikina: mittaa jauhot keoksi pöydälle ja tee keskelle kuoppa. Riko kananmunat kuoppaan ja lisää pieni luraus oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa useita minuutteja, kunnes taikina on kiinteä mutta kimmoisa pallo. Jos taikina tuntuu kuivalta, lisää hieman vettä. Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi

2. Valmista täyte: paista jauheliha täysin kypsäksi ja mahdollisimman kuivaksi. Murustele paiston aikana hienoksi. Mausta ja jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen jauhelihaan tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Jätä odottamaan.

3. Valmista ruismuru: leikkaa tai murenna ruisleipä pieniksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynsi. Sulata voi paistinpannulla ja raasta valkosipuli pannulle. Kuullota hetki ja lisää leipämurut. Paista rapeiksi ja mausta suolalla

4. Valmista raviolit: leikkaa pastataikina kahteen osaan. Aja molemmat osat pastakoneella ohueksi levyksi ja leikkaa levy puoliksi. Toinen puoli levystä saa olla aavistuksen pidempi. Laita levyt kevyesti jauhotetulle pöydälle hieman kostean liinan alle odottamaan. Taikina tarttuu helposti pöytään ja kuivahtaa pinnasta!

5. Muotoile täytteestä pieniä palleroita ja asettele ne lyhempien pastalevyn päälle sopivin välein ja sivele taikinalevylle kauttaaltaan sormella vettä. Laita pidempi pastalevy päälle ja painele sormilla levyt vastakkain. Yritä saada ilma pois välistä mahdollisimman tarkkaan, se voi aiheuttaa pastan repeämisen keittämisen aikana. (Kuvallinen ohje raviolien valmistamiseen löytyy täältä!)
6. Leikkaa veitsellä, taikinapyörällä tai muotilla raviolit irti ja irrota ne varovasti pöydästä. Laita raviolit odottamaan kevyesti jauhotetulle pöydälle liinan alle. Laita suuri kattilallinen vettä jo valmiiksi kuumenemaan ja mausta vesi reilulla suolalla

7. Valmista kastike: kaada kerma paistinpannulle. Lisää muut aineet, sekoita ja kuumenna. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Jätä kastike odottamaan

8. Keitä ravioleja voimakkaasti kiehuvassa vedessä 2 minuuttia (sekoittele varovasti, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa) ja nosta ne reikäkauhalla lautasille. Kuumenna kastiketta tarvittaessa ja jaa se lautasille pastan päälle. Ripottele päälle vielä ruismurua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti