Mennyt syksy oli hyvä hirvisyksy murusen ja appiukon hirviporukoissa ja riistaa saatiin syötäväksi ihan reilulla kädellä. Tällaisessa tilanteessa on vaarana, että hyväksi todetut käristys ja hirvipata alkavat tympiä, joten nyt minulle on myönnetty lupa kokeilla jotain uutta - ideoita olen jo etsinyt ja löytänytkin!
Muutama vuosi sitten pakastimeni hajosi ja silloin tuli hieman kiire kypsennellä pakastimessa oleva puoliksi sulanut riista - onneksi sitä ei silloin ollut kuin muutamia kiloja! Siinä sunnuntai-iltapäivänä sitten pikapikaa paloittelin vaan kaikki hirvipalaset ruohon osasta riippumatta sekaisin uunipataan, täytin padan lihaliemellä ja maustoin yrteillä, hauduttelin ylikypsäksi ja pakastin uudelleen kypsänä nyhtönä. Siitä vahingosta löydettiinkin huippu käyttökohde hirvellekin: toimii nyhtönäkin mahtavasti! Hirvi on vähärasvaista lihaa ja ylikypsänä melko kuivaa lihaa, joten nyhtämisen jälkeen se kaipaa ehdottomasti viimeistelyn tuhdin kastikkeen kanssa.
Tämän ohjeen kirjoitan tähän ihan vain itseäni varten muistiin, koska tässä haudutteluliemi on todella maukasta (siilasinkin yli jääneen liemen pakastimeen jatkojalostusta varten)! Hauduttelin lihaa reilun kilon verran ja nyhtämisen jälkeen kostutin sen vielä liemellä ja sekoitin joukkoon bbq-kastikkeen (joka voi olla itse tehtyä tai valmiskastiketta ihan maun mukaan). Tämän satsin nyhtöä syötiin kolmena päivänä ja siltikin siitä jäi vielä pakastettavaa! Sunnuntaina teimme täytettyjä patonkeja neljälle, maanantaina tortilloita kahdelle ja tiistaina söimme lihaa riisin ja salaatin kera. (ohje: Muista syödä välillä -blogi – ohje alun perin naudalle)
Nosta lihapala tai kuutioitu liha (1,5 kg) uunipataan. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria ja hiero se lihaan kiinni kauttaaltaan. Kaada pataan 2 dl portteria (laitoin tummaa lageria), 2 dl vettä, 0,5 rkl (härän)lihafondia ja 0,5 dl soijakastiketta (miun makuun hieman vähempi riittäisi). Lisäsin liemeen myös timjamia ja rosmariinia. Peitä pata kannella tai foliolla. Hauduttele lihaan 150-asteisessa uunissa viitisen tuntia, kunnes se on kypsää ja murenee helposti. Paloitellulle lihalle riittää 3-4 tuntia – tarkkaile kypsyyttä! Nosta liha pois liemestä ja riivi se, poista samalla mahdolliset rasvat, jänteet ja muut ylimääräiset osat mitä et suuhusi halua. Viimeistele liha liemellä ja haluamallasi kastikkeella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti