17. marraskuuta 2012

Pähkinäkakku

Pahaa aavistamatta hain pojat eräänä perjantaina päiväkodista. Tultiin kotiin ja katsoin vasta sitten sääennusteen joka lupasi vesisadetta koko viikonlopulle. Kuravaatteet jätettiin tietenkin päiväkotiin koska ”eihän me niitä ikinä tarvita”.

Ulkoilu oli siis poissuljettu vaihtoehto viikonlopun aktiviteeteista, joten luonnollinen vaihtoehto on leipoa. Lasten kanssa leipomisen täytyy olla aina simppeliä tekemistä: mitataan, vatkataan, sekoitetaan ja yhdistetään taikinaksi. Kaadetaan paistoastiaan ja kaavitaan kulho ja nuolija. Koskapa muffinssit eivät aina oikein innosta, on toinen helppo vaihtoehto kuivakakku.

Reseptilaatikkoni kätköistä kaivelin tämän Amerikan herkut –kirjasta kopsatun ohjeen esille. Kermaviili taikinassa kuulosti oikein hyvältä, samoin pähkinät. Täytteen sokeri oli hieman outo juttu: eihän pähkinät ja sokerit sekoitu! Vaikka miten sekoittaisi, niin sokeri on aina kulhon pohjalla ja pähkinät kevyempinä päällä. Tein kuitenkin ohjeen mukaan.

Kakku neuvottiin kokoamaan niin että ensin tuli puolet taikinasta, sitten puolet täytteestä ja sitten loppu taikinasta ja päällimmäiseksi loppu täytteestä. Välissä oleva täytekerros toimi oikein hyvin! Sokeri suli ihanan pehmeäksi mössöksi kakun väliin. Päälle ripoteltu kerros pysyi kuivana ja varisi tiskipöydälle kakkua kumotessa. Eli se oli aivan hyödytön! Sitä paitsi sehän jäi pohjalle kun kakku kumottiin. Kannattaa siis laittaa taikina kolmena kerroksena vuokaan ja täyte kahtena kerroksena väleihin. Tai sitten voisi kokeilla käyttää fariinisokeria, joka tarttuu paremmin kiinni pähkinöihin ja pysyisi ehkä paremmin kakun päällä. Tai kokoamisen voisi aloittaa täytteestä, jolloin kumotessa täytekerros jäisi päällimmäiseksi.

Maku oli kuitenkin loistava! Ehdottomasti tekemisen arvoinen kakku, joka parantui vain vetäytyessään jääkaapissa pari päivää.

(Ja kyllä, taidan harmikseni olla hieman allerginen pähkinöille. Suun kihelmöinti oli melkoinen.)



taikina:
100 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl kermaviiliä (laitoin purkin kermaviiliä ja hieman turkkilaista jogurttia lisäksi)

täyte:
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1 tl kanelia
1 dl sokeria

1. Valmista täyte: sekoita ainekset sekaisin kulhossa
2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pitkulainen kakkuvuoka
3. Sekoita kakkutaikinan kuivat aineet sekaisin kulhossa
4. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Lisää myös kuiva-aineseos ja kermaviili.
5. Kokoa kakku vuokaan: laita pohjalle 1/3 taikinasta, sitten puolet täytteestä, seuraavaksi 1/3 taikinasta ja loput täytteestä. Levitä päällimmäiseksi loppu taikina
6. Paista kakkua tunnin verran kunnes se alkaa irrota vuoan reunoista. Anna jäähtyä vartin verran ennen kumoamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti