23. heinäkuuta 2014

Kurkkurelish

Yksi hyvä puoli (ainakin) betonielementtivuokrakämppäpömpelissä elämisessä on: lasitettu parveke! Parveke pysyy siistinä koko kesän - ja talven myös. Lasien ansiosta parveke on lämmin hyötykasveja varten jo heti toukokuun alussa ja pysyy lämpimänä pitkälle syksyyn. Parveke on kuin pieni kasvihuone olohuoneen naapurina! Parvekkeen voi "sisustaa" ja se tarjoaa suojaisan säilytystilan viljelytarvikkeille myös talven ajan eikä kevään kylvöjä tarvitse aloittaa ruukkujen putsaamisella ja puunaamisella.

Muutamana kesänä olen nyt tuota parvekeviljelyä harrastanut. Chili ja yrtit ovat poikkeuksetta menestyneet loistavasti - niin myös tänä vuonna. Joka kesä täytyy kokeilla aina jotain uutta ja tämän kesän uusi kokeilu onnistui loistavasti! Laitoin keväällä multaan avomaankurkun siemeniä, ne itivät hyvin ja kasvoivat topakoiksi taimiksi. Parvekkeelle päästyään köynnöstävä kasvi valtasi yhden nurkkauksen kokonaan kiipeillen seinäritilää ja kurkulle laittamiani naruja pitkin aivan katonrajaan saakka. Kasvi kasvoi valtavaksi ja teki kukkia mahdottoman määrän!

Ajatus kurkkujen kasvattamiseen lähti esikoisen viime kesäisestä innostuksesta kyseiseen kasvikseen. No, yllättäen kurkut eivät tänä vuonna sitten maistuneetkaan. Kurkkuja on tullut runsaasti: tällä hetkellä parvekkeella roikkuu 13 kpl syöntikuntoisia kurkkuja ja noin kymmenkunta kurkkua olen popsinut salaatin seassa kesän aikana. Mutta satoa siis riittää, ihan purkkiin saakka! Kurkut ovat jo menneet ehkä hieman "ylikypsiksi" maustekurkuiksi säilömiseen, päätin nyt tänä vuonna kokeilla kurkkusalaatin tekoa. Ohje oli helppo (Viherpiha 8/2013), lopputuloksesta en vielä osaa sanoa muuta kuin että hyvin ainakin kiinteytyi viileässä. Maistellaan kun eestytään.



n. litra valmista kurkkusalaattia

1,5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
3 rkl karkeaa suolaa
15 kokonaista valkopippuria
1,5 rkl sinapinsiemeniä
pala inkivääriä
1 kg avomaankurkkuja (tai kesäkurpitsaa)
150 g sipulia
muutama valkosipulin kynsi
2 rkl kuivattua tilliä
4,5 dl hillosokeria

1. Kiehauta vesi, etikka ja mausteet. Sekoittele kunnes suola on liuennut. Nosta kattila pois levyltä ja jätä maustumaan
2. Pese kurkut ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit
3. Siivilöi mausteliemi ja nosta kasvikset liemen sekaan. Lisää sokeri ja tilli. Sekoita hyvin, kuumenna ja anna kiehua muutama minuutti
4. Sekoita seos tasaiseksi ja jaa puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkihin. Säilytä viileässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti