12. huhtikuuta 2015

Pad thai – paistettuja nuudeleita ja kanaa

Hyvin kummallista! Se, miten Kaukoidän keittiöt ovat salakavalasti hiipineet tykö ja vallanneet paikkansa viikonloppujen ruokalistoilla. Ikinä koskaan en ole tykännyt! Ensin pikkuisen ja vähän aloin tykätä intialaisvivahteisesta ruuasta, sitten varovasti pikkuisen tutustuin thai-keittiön makumaailmaan ja viimeisimpinä uutuuksina on tullut makusteltua sushia ja vietnamilaisen keittiön antimia.

Tähän saakka ainoa oikea ja paras keittiö suuni (ja sieluni) mielestä on ollut italiainen ja erityisesti pastaruuat. Sen myötä olen oppinut käyttämään yrttejä ja raikkaita kasviksia. Italian maanläheiset ja tuhditkin makuelämykset ovat saaneet rinnalleen nyt räiskettä ja moniulotteisuutta Kaukoidän maustamisen myötä. Inkivääri, lime, chili, kalakastike, soijakastike, tamarinditahna, seesamiöljy ja sitruunaruoho ovat hiippailleet vähitellen kaappeihini tarjoamaan taas jotain uutta. On ollut jännä huomata mausteiden suuri merkitys! Ruuassa saattaa olla vain muutama aivan tavallinen raaka-aine, mutta makumaailma on siltikin vivahteikas ja uusi.

Pad thai oli ensimmäinen ruoka, johon käytin kalakastiketta. Olen hieman kammoksunut ja vältellytkin sitä – en enää. Tämä ruoka oli melko voimakkaan makuinen, ehkäpä kastiketta olisi voinut olla hieman vähemmän. Siltikin (ja yllätykseksni) Murulle maistui! Seuraavalla kerralla miedonnan hieman ja laitan joukkoon myös ne idut, jotka tällä kertaa unohtuivat purkkiin pöydälle. (Ohje: Maku 6/2014 – hieman muokattuna)



4 annosta

kastike:
1 dl kalakastiketta
1 dl palmu- tai fariinisokeria
0,5 dl tamarinditahnaa
1-2 tl chilijauhetta

lisäksi:
250 g riisinuudeleita
3 rkl öljyä
300 g broilerin suikaleita
pala purjoa
1 valkosipulin kynsi
2 munaa
2 rkl tofua
0,5 dl suolapähkinöitä

1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä ne odottamaan
2. Laita nuudelit kulhoon ja kaada niiden päälle kiehuvaa vettä. Anna tekeytyä pari minuuttia. Valuta, huuhtele ja jätä odottamaan
3. Nuudeleiden tekeytyessä kuumenna 1 rkl öljyä pannulla. Ruskista broilerin suikaleet. Viipaloi purjo ja kuori ja hienonna valkosipulin kynsi. Lisää sipulit pannulle. Jatka kypsentämistä kunnes broileri on kypsää. Kaada seos lautaselle odottamaan ja pyyhi pannu puhtaaksi
4. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja kaada nuudelit sinne. Paista nuudeleita hetkinen. Kaada sekaan kastike ja sekoittele kunnes kastike on melkein kokonaan imeytynyt nuudeleihin
5. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja riko rakenne haarukalla. Hienonna tofu ja sekoita se kananmunien joukkoon. Siirrä pannulla olevat nuudelit pannun reunoille ja kaada munaseos pannun keskelle. Anna hyytyä hetken verran ja sekoita sitten nuudeleiden joukkoon
6. Lisää pannulle broileriseos. Hienonna pähkinät ja viipailoi hieman tuoretta purjoa ja lisää nekin pannulle. Sekoita tasaiseksi ja anna kuumentua kauttaaltaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti