28. heinäkuuta 2017

Luumu-murupiirakka

Meillä syödään paljon hedelmiä. Tai lähinnä lapset syövät niitä aamu- ja iltapalan yhteydessä. Koko talvi popsitaan omenaa, päärynää ja banaaneja ja keväällä lapset jo alkavat kysellä milloin saa vesimelonia, viinirypäleitä ja luumuja.

No, ostinpa luumuja nyt sitten kun niitä kohtuullisella hinnalla alkaa saada. Ne eivät nyt sitten kuitenkaan maistuneet, vaan jäivät hedelmäkoriin nököttämään ja lopulta alkoivat olla hyvinkin kypsiä. Niin kuin minäkin.

Muistelin että ruokaohjelootassani oli luumupaistoksen ohje ja ajattelin tehdä sellaisen sellaisen ennen kuin luumut olisivat roskiskunnossa. En löytänyt ohjetta jota etsin, mutta silmiini osui nektariinipiirakan ohje jonka voi näppärästi toteuttaa myös luumuilla.

Eihän tämä nyt mennyt taas likikään ohjeen mukaan. Hedelmät olisi pitänyt marinoida – ajattelin että ovat mehukkaita jo muutenkin ja marinointi tekisi niistä vaan pelkkää mössöä. Kardemumman jätin taikinasta pois koska yöks! Mantelisen muruseoksen tein ilman mantelia käyttäen sen sijaan kaurahiutaleita, koska kylään oli tulossa manteliallergikko. Muutenpa ohjetta noudattaen mentiin ja lopputulos oli ihanan mehevä! Riitti vieraalle kotiin vietävääkin. (Ohje: Maku 3/2014)



taikina:
300 g voita
4 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
5 kananmunaa
200 g vaniljarahkaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(2 tl kardemummaa)

hedelmät:
500 g luumuja tai 5-6 nektariinia
1 dl sokeria
0,5 dl calvadosia, rommia tai konjakkia

mantelimuru:
150 g voita
100 g mantelirouhetta (tai 1 dl kaurahiutaleita)
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä

1. Huuhtele ja halkaise nektariinit/luumut. Poista kivet ja leikkaa ohuemmiksi lohkoiksi. Siirrä lohkot kulhoon ja lisää sokeri ja alkoholi. Anna maustua puolesta tunnista tuntiin huoneenlämmössä muutaman kerran välillä sekoittaen
2. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon rahka
3. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita mahdollisimman vähän.
4. Kaada taikina syvälle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
5. Levitä hedelmälohkot taikinan päälle tasaisesti ja painele niitä kevyesti taikinan sisään. Valuta marinointiliemi päälle
6. Nypi muruseoksen ainekset yhteen ja ripottele seos hedelmien päälle
7. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti