Kesäloma alkaa olla ohi. Tänä kesänä pidin lomani yhteen menoon – neljä viikkoa huilia arkisesta aherruksesta. Ensimmäinen viikko meni lomaillessa aikuisten kesken pohjoisessa ja reippaillen pitkin metsiä ja tuntureita. Se viikko toi kokemuksia, elämyksiä ja nautintoja mutta seuraava viikko kotona menikin sitten palautumiseen ja lepäämiseen – sen verran hektinen ja fyysinen tuo viikko oli.
Kolme viikkoa kotona lasten kanssa ei aina ole kovinkaan rentouttavaa. Vaikka lomalla palkkatyöstä saa ollakin, on pyykkiä, siivousta ja ruuan laittoa enemmän kuin normiarkena kun olemme kaikki koulussa ja töissä. Yhden aikuisen taloudessa lomapäivistäkin iso osa menee kodin ja loma-arjen pyörittämiseen. Loma-ajoille tuntuu myös pakkautuvan paljon ylimääräistä tekemistä kotona mitä ei jaksa eikä ehdi työssä ollessa tehdä. Nyt on lasten huoneet siivottu ja sisustettu kuntoon, puhtaat matot on lattioilla, auto käytetty huollossa, kesän mansikat säilötty pakastimeen ja hilloksi ja piha siistitty etu- ja takapuolelta. Onneksi joissain väleissä on ehtinyt myös viettää hyviä hetkiä harrastusten parissa luonnossa liikkuen ja rauhoittuen mökkeilyn merkeissä.
Huomenna siis töihin taas. Lapset jatkavat vielä lomailua ja minä saan aloittaa taas arjen, työn ja vapaa-ajan toiveiden yhteensovittamisen. Kiirettä pitää taas varmasti koko lukuvuoden ajan, mutta ehkäpä tämä vuosi sujuisi kivuttomammin kuin edellinen.
Viimeinen lomapäivä. Herkutellaan! (Ohje: Glorian Ruoka&viini 5/2017)
pohja:
200 g kaurakeksejä
50 g suolaamattomia pistaaseja
75 g voita
1 rkl fariinisokeria
täyte:
4 dl vettä
3 dl vadelmia
0,5 dl sokeria
1 limetin mehu
4 kananmunan keltuaista
4 rkl perunajauhoja
1 rkl kylmää vettä
2 rkl voita
marenki:
4 kananmunan valkuaista
1,25 dl tomusokeria
koristeluun:
tuoreita vadelmia
1-2 rkl pistaaseja
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen
2. Murenna keksit monitoimikoneessa. Lisää joukkoon pistaasit ja anna koneen käydä vielä hetki, mutta niin että pistaasit jäävät rouheiksi. Sulata voi ja sekoita se fariinisokerin kanssa keksimuruihin.
3. Painele seos piirakkavuoan (halk. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Nosta uunin lämpötila sen jälkeen 200 asteeseen
4. Mittaa kattilaan vadelmat, vesi, sokeri ja limen mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä viitisen minuuttia. Valuta ja painele mehu siivilän läpi kulhoon ja kaada mehu sitten takaisin kattilaan
5. Erottele valkuaiset suureen kulhoon ja keltuaiset pienempään. Mittaa perunajauhot pieneen kulhoon ja sekoita niiden joukkoon vesi. Sekoita perunajauhoseos keltuaisten joukkoon
6. Kaada keltuaisseos ohuena nauhana vadelmamehun sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon voi ja kuumenna kunnes seos paksunee (tehdessäni paksuni ilman erillistä kuumentamista). Kaada vadelmatäyte piiraspohjan päälle
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri joukkoon pienissä erissä ja vatkaa kiiltäväksi. Nostele marenki vadelmatäytteen päälle vuokaan ja tasoita pinta kauniiksi. Voit myös pursottaa marengin.
8. Paista piirakkaa vielä 5-7 minuuttia kunnes marenki saa väriä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti