27. lokakuuta 2017

Keltaiset valkosipuli-yrttikierresämpylät

Syysloma tuli tänä vuonna jotenkin yllättäen ja varkain, en oikein ehtinyt sitä edes odottaa kun se oli jo käsillä. Pääsin lomalle aamuvuorosta jo hyvissä ajoin ja käänsimme murusen kanssa heti oitis keulan kohti Kuopiota. Ohjelmassa oli Vesalan konsertti, sukulointia ja geokätköilyä – aikuisten kesken. Koska Kuopioon menimme, niin tietenkin oli käytävä myös Ikeassa. Vaikka mukana oli selkeä ja tarkka ostoslista niistä hankinnoista joita tarvitsin, meni kulkiessa aikaa yllättävän kauan. Selvisimme vähin vaurioin ja vain yhden pienen heräteostoksen verran. Eli hyvä suoritus!

Pojat palasivat kotiin maanantaina ja alkuviikko meni touhuillessa heidän huoneitaan kuntoon: uutta hyllyä ja lamppua paikalleen ja vaatekaapit ja muut tavarat ojennukseen. Samalla tehtiin inventaario ulkovaatevarantoon ja käytiin hankkimassa puuttuvia tarvittavia talvea ajatellen. Kolme päivää oli täynnä touhua ja odoteltiin jo viikonloppua mökkeilemässä ystäväperheen kanssa. Kunnes mr. Murphy saapui paikalle ja tuumasi että ei kuulkaas, nyt on juuri sopiva aika lapselle sairastua ensimmäisen kerran noin vuoteen. Mökkeilysuunnitelmat vaihtuivat siis sairastuvan pitämiseen ja kotona olemiseen. Potilas katseli leffoja ja isoveli nautti kavereidensa seurasta. Minä pesin pyykkiä ja hääräilin keittiössä ja yritin pitää mielen positiivisena.

Sämpylöitä on tehnyt mieli jo pitkään ja nyt päätinkin testata Martta-lehdestä (4/2017) löytynyttä yrttisämpylöiden ohjetta. Jauhoja laitoin hieman sekalaisesti ja mittailematta koska halusin käyttää jämäpussit kaapista pois. Sämpyläni sisälsivät speltin lisäksi myös grahamjauhoja ja hieman tavallisia vehnäjauhoja. Valkosipulin lisäsin myös hetken mielijohteesta.



n. 16 kpl

taikina:
4 dl täysjyväspelttijauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl kurkumaa
5 dl vettä
n. 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
50 g voita

väliin:
25 g voita
1 valkosipulin kynsi
2-3 rkl kuivattuja yrttejä

pinnalle:
seesaminsiemeniä

Valmista taikina:
1. Mittaa täysjyväspelttijauhot kulhoon. Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola, sokeri ja kurkuma. Tee keskelle kuoppa ja kaada kuoppaan reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi velliksi
2. Sulata voi ja jätä odottamaan
3. Alusta taikinaan käsin spelttijauhoja. Lisää loppuvaiheessa myös voisula. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista
4. Peitä kulho liinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi

Leivo sämpylät:
5. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Kauli toinen paloista suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
6. Sulata täytteen voi. Kuori valkosipulin kynsi ja raasta se voisulan joukkoon
7. Sivele voisula taikinalevyn päälle pitkittäissuunnassa niin että voisula peittää noin puolet levyistä. Ripottele päälle yrttejä



8. Taita taikinalevyn toinen laita yrttien päälle ja taputtele ilmakuplat pois
9. Leikkaa levystä taikinapyörällä n. 7cm levyisiä suikaleita
10. Leikkaa jokainen suikale vielä keskeltä puoliksi niin, että suikaleet jäävät toisesta päästä kiinni toisiinsa



11. Pyöritä suikaleet kierteille ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle
12. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla kuin ensimmäinenkin
13. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä
14. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia


EDIT 27.10.2019

Leivoin samaisesta taikinasta tavallisia pyöreitä sämpylöitä. Täytteeseen tulevat yrtit ja valkosipulin sekoitin taikinan joukkoon. Jauhoina käytin rouheisia sämpyläjauhoja ja puolikarkeita spelttijauhoja. Paistoin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Toimii näinkin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti