1. marraskuuta 2017

Lohi-ramen

Tänä syksynä olen ollut yllättävän väsynyt. Työ painaa ja vie voimia ja kotona aktiivisen esiteinin ja aivan yhtä aktiivisen kuopuksen kanssa energiaa menee perusarkeen paljon. Viikkoa ennen syyslomaa sanoin työkaverilleni, että tänä vuonna tuntuu, että en välttämättä syyslomaa tarvitsekaan, vaan voisin aivan yhtä hyvin olla töissä ja lomailla sitten jouluna. Hain kuitenkin loman (koska lapset ovat joka tapauksessa koulusta lomalla) ja sain sen toiveideni mukaan. Eli koko viikko kotona!

Energisenä touhusin alkuviikon kotihommia ja vietin aikaa lasten kanssa. Loppuviikosta hommat oli hoidettu ja oli aikaa pysähtyä. Vastassa olikin väsymys! Nukuin koko lomaviikon pitkiä yöunia ja monena päivänä myös päiväunet. Vasta pysähtyminen ja rauhoittuminen sai minut näkemään väsymykseni syksyn kiireiden jälkeen.

Syyslomaviikkoni jatkuikin yllättäen kun kuopus sairastui. Kovaa kuumetta ja yskää piti melkein viikon. Jäin kotiin potilaan kanssa ja tein kotona ollessani työhommia – kuroen rästitöiden pitkää listaa edes hieman kiinni. Sairastuvan jälkeen ohjelmassa oli koulutuspäivä ja muutama kiireinen tunti töissä järjestellen ja ottaen tilannetta taas haltuun. Sitten tuli perjantai ja lyhyt työpäivä. Suoraan kauppaan, sieltä kampaajalle ja sitten viimein huokaisemaan hetkeksi metsään. Kotiin palattuani viluisena, vetäisin villatöppöset ja fleecatakin päälle, kaadoin lasin punkkua ja istahdin alas tuumaamaan illan ruokaa, joka oli lohi-ramen.

Ramen-keitto on japanilainen nuudelikeitto, johon proteiiniksi voi lisätä melkeinpä mitä vain – porsasta, lohta, äyriäisiä, tofua tai vaikkapa keitettyä ja marinoitua kananmunaa. Idea tähän lähti eräässä lehdessä olleesta ohjeesta, mutta se tuntui liian yksioikoiselta. Käytin siis hetken googlen ääressä tutkaillen erilaisia ramen-keittojen ohjeita ja niitähän tuntuu olevan aivan yhtä monta kuin tekijöitäänkin!

Ramen-keittoon kuuluu oleellisena osana kasvikset (esim. porkkana, sipuli, sienet, lehtikaali, pinaatti), munanuudelit ja maukas liemi. Liemi on tämän ruoan sielu ja siihen nimenomaan täytyykin panostaa, siksi ohjeessa ollut currytahna tuntuikin hieman liian helpolta ratkaisulta. Kaivelin kaapeista tähän keittoon sopivia mausteita ja sävelsin niistä sitten liemen, joka omaan suuhuni ainakin oli hyvinkin onnistunut!

Kasviksiksi kaapista löytyi porkkanaa, sieniä ja purjoa ja proteiiniksi olin tätä varten ostanut pienen palan lohta. Keittelin keittoa hartaudella maistellen ja lisäillen mausteita että makean, suolaisen, tulisen ja happaman tasapaino löytyy parhaalla madollisella tavalla. Lopputulos vei kielen mennessään!

Pojat olivat menneet viikonlopuksi isänsä luo ja murunen hirviä jahtaamaan, joten ruokaseurana olin vain minä. Vaikka hiljaisuus kuulostikin hyvältä, laitoin parhaiden biisien listan soimaan ja aloin nauttia viikonlopun tunnelmasta!



2 annosta

8 dl kasvislientä
1 tl tuoretta inkivääriraastetta
1 valkosipulin kynsi
chiliä maun mukaan
1 porkkana
2 tl kalakastiketta
2 tl soijakastiketta
2 tl fariinisokeria
0,5 limen mehu
100 g munanuudeleita
1 dl liotettuja suppilovahveroita (tai esim, pari isoa herkkuseintä)
pieni pala purjoa tai 1 kevätsipuli
200 g lohifileetä
tilkkanen rypsiöljyä
2 tl seesamiöljyä
suolaa
2 rkl seesaminsiemeniä

1. Mittaa kasvisliemi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne likoamaan
2. Kuori inkivääri ja valkosipuli ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Lisää raasteet ja chili liemen sekaan. Anna kiehua hiljalleen
3. Kuori porkkana ja leikkaa se tikuiksi. Lisää liemen joukkoon.
4. Mausta liemi kalakastikkeella, soijakastikkeella, fariinisokerilla ja limen mehulla
5. Kun porkkanat ovat melkein kypsiä, lisää keittoon nuudelit, renkaiksi leikattu purjo ja sienet (mikäli käytät tuoreita sieniä, paloittele ne sopiviksi suupaloiksi)
6. Kuumenna pannulla tilkkanen rypsiöljyä ja seesamiöljyä. Leikkaa lohifilee annospaloiksi ja paista palat pannulla kypsiksi.
7. Kun nuudelit ovat kypsät, tarkista liemen maku ja varmista että maut ovat tasapainossa.
8. Annostele keitto kulhoihin ja nosta lohipalat päälle. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti