20. elokuuta 2021

Peltilihapiirakka

Makumuistoja lapsuudesta: voitaikinaan tehty peltilihapiirakka, jonka välissä oli jauhelihaa, riisiä ja kananmunaa ja vielä parempi versio oli se, jonka täytteenä oli lohta, riisiä ja kananmunaa. Näitä oli monesti tarjolla silloin, kun pöydässä oli vieraita.

En tiedä olenko kertaakaan tehnyt tätä kotona itse. Voi olla, että olen, mutta tämä ei ole keittiööni vakiintunut. Parisen vuotta sitten (tai voi olla pidempikin aika) olin Cebicin keittiön Hannan pitämällä kansalaisopiston kurssilla, jossa valmistettiin monenlaista pikkupurtavaa. Tuolla kurssilla yksi porukka teki tätä piirakkaa ja se maistui aivan yhtä hyvältä kuin silloin joskus kotona.

Nyt viimein sain aikaiseksi tehdä tätä myös itse. Tein taikinaksi rahkavoitaikinan ja voin korvasin vielä kokeilumielessä oivariinilla. Taikinasta tuli todella helposti käsiteltävä ja sanoisin, että oivariinilla mennään jatkossakin. Piirakka onnistui loistavasti ja myös kanssaruokailijat tästä tykkäsivät! Eli täytynee tehdä toistekin!

 


 

 





 

taikina:

250 g voita (tai oivariinia)

4 dl vehnäjauhoja

150 g maitorahkaa

 

täyte:

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1,5 dl riisiä

2 kananmunaa

2 rkl tuoretta persiljasilppua

 

lisäksi:

1 kananmuna voiteluun

 

1. Valmista taikina: nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi (voit käyttää myös konetta). Oivariini taipuu hyvin tähän käsinkin. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi. Nosta jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi

2. Keitä kananmunat koviksi ja jäähdytä ne

2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

3. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla ja mustapippurilla. Sekoita jauhelihan sekaan kypsä riisi. Kuori kananmunat ja hienonna ne ja lisää jauheliha-riisiseokseen. Sekoita joukkoon myös persilja

4. Riko voiteluun tarkoitettu kananmuna pieneen kulhoon ja vispaa se haarukalla. Kaada puolet kananmunasta täytteen joukkoon ja jätä loput voiteluun

5. Ota taikina jääkaapista ja kauli se kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi (ota halutessasi osa taikinasta syrjään ja tee siitä koristeita piirakan päälle). Laita täyte taikinalevyn päälle ja käännä pitkät reunat vastakkain. Sulje pitkä taikinasauma ja kumoa piirakka tarvittaessa puhtaalle leivinpaperille saumapuoli alaspäin. Sulje myös piirakan päät tiukasti.

6. Tee lopputaikinasta halutessasi koristeita ja kiinnitä ne piirakan päälle kylmän veden avulla. Pistele piirakan pinta haarukalla ja voitele se kananmunalla. Paista 225-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoamista.

 

 

2 kommenttia:

  1. Voi tämä on niin hyvää, taitaa olla useampi vuosi, kun olen viimeksi tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli vuosien ja vuosien ajan tekemättä, vanhempieni luona jokusen kerran nyt aikuisiälläkin tätä olen saanut. Mutta nyt viimein tein itsekin! :) Aina ei herkullisen tarvitse olla kauhean monimutkaista!

      Poista