28. lokakuuta 2021

Omenakakku

Omenaa sisältävät leivonnaiset ovat minun makuuni osuvia. Omena pehmenee mukavasti uunissa ja makeus tiivistyy ihanasti. Tässä omenakakussa mennään omenan pehmeydessä vielä askel pidemmälle, kun omenaviipaleet pehmitetään voisulassa ennen kuin ne lisätään kakkutaikinaan. Kakku on melko tiivis ja mehevän kostea.

Paiston kanssa minulla oli hieman ongelmia. Paistoin kakkua ohjeen mukaan uunin alatasolla annetun ajan, mutta kakku oli kokeillessani vielä aivan taikinainen sisältä. Jatkoin paistamista vielä reilun 10 minuuttia ja siinä kohtaa alkoi vaikuttaa kypsältä. Kakun pinta ehti ottaa hieman liikaa väriä pidemmässä paistossa, eli folion tai leivinpaperin olisi voinut päälle loppuvaiheessa laittaa. Kakku myös lässähti uunista oton jälkeen. Makuunhan tämä ei onneksi vaikuttanut, mutta liian tummaksi paistunut pinta antoi hieman liian paahteisen maun kakulle.

Kakku maistui kanssasyöjille ja ehkäpä tätä täytyy tehdä toistekin – vaikkapa hieman laakeammassa vuoassa, jotta paisto onnistuisi paremmin. (Ohje: Maku 7/2017)

 


 

 






 

500 g omenoita

130 g voita

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

2 kananmunaa

1 keltuainen

3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

1. Kuori omenat ja leikkaa ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Sulata voi pannulla ja ota 1 dl voisulaa talteen. Paista omenoita lopussa voissa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet

2. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja suola pienessä kulhossa

3. Vatkaa munat ja sokerit suuremmassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon voisula ja kuiva-aineet varovasti nuolijalla käännellen

4. Kääntele lopuksi taikinaan myös omenaviipaleet ja pannulla oleva voisula

5. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halk. n. 20 cm). Kaada taikina vuokaan

6. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia

7. Anna valmiin kakun jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista tai anna vaikkapa tekeytyä jääkaapissa yön yli. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti