18. maaliskuuta 2016

Maa-artisokka-papukeitto

Muistan todennäköisesti aina ensimmäisen kohtaamiseni maa-artisokkien kanssa. Ystäväni miehen mökillä niitä kasvoi ja sieltä sain maistiaisia. Muutaman multaisen muhkuraisen palleron jotka olivat tosi hankalia kuoria. Mutta kuorin kuitenkin, kuutioin, keitin ja soseutin keitoksi. Söin, nautin ja yllätyin! Kuvittelin saavani jotain lantun ja perunan välimaastosta, mutta maku olikin jotain muuta. Maanläheinen olematta multainen, pehmeä olematta mauton ja aromikas olematta kitkerä.

Samankaltaisen makukokemuksen olen kuluneena talvena saanut isojen valkoisten papujen kanssa. Eivät oikein maistu millekään, mutta siltikin ovat herkullisia. Nämä kaksi kun yhdistää ja lisää pehmeydeksi vielä kookosta niin eipähän pehmeämpää makuyhdistelmää voi ollakaan! Purjoa ja mustapippuria piristykseksi, persiljaa raikkaudeksi ja pähkinöitä rouskeen vuoksi. Siinäpä se, täydellinen lomasoppa – ja sit hiihtämään! (Ohje: Kuntoplus 3/2016 - muokattuna)



2 annosta

1 purjon vaalea osa
loraus oliiviöljyä
300 g maa-artisokkia
6 dl kana- tai kasvislientä
1 dl kookosmaitoa
n. 2 dl käyttövalmiita valkoisia papuja
suolaa ja mustapippuria
2 rkl tuoretta persiljasilppua
1 dl paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä

1. Leikkaa purjo ohuiksi siivuiksi ja kuullota ne kattilassa oliiviöljyssä
2. Kuori ja kuutioi maa-artisokat ja lisää ne kattilaan. Kuumenna hetki ja lisää kana- tai kasvisliemi. Keitä noin 10 minuuttia kunnes artisokat ovat pehmeitä
3. Nosta kattila pois levyltä ja lisää joukkoon kookosmaito. Soseuta sauvasekoittimella
4. Jos käytät säilöttyjä papuja, huuhtele ja valuta ne ja lisää kattilaan. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna keitto kiehuvaksi
5. Mausta keitto suolalla, pippurilla ja persiljalla.
6. Rouhi pähkinät ja viimeistele keittoannokset niillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti