28. kesäkuuta 2018

Croissant-kranssi

Kesäloma on alkanut ja kiire ja hoppu ovat tällä hetkellä muisto vain. Nyt kurkataan hetkeen loppukeväästä kun kiire ja hoppu olivat läsnä päivittäin…

Kiireinen ja pitkä työpäivä oli siis takana ja raahustin muruseni luo väsyneenä, mutta tyytyväisenä koska ei ollut minun ruuanlaittovuoroni, vaan pääsin pähkäilemisen ja tekemisen vaivasta. Usein murusen ruokavuoro tarkoittaa sitä, että syödään lihaa – ja jopa runsaasti. Ruuanlaittohomma oli perille päästyäni jo aluillaan ja katsoin nälkäisenä (ja tyytyväisenä) tuhteja aineksia pöydällä: jauhelihaa, pepperonia ja kahta erilaista juustoa – ihan pakko tulla jotain hyvää!

Seurailin hieman ihmeissäni prosessia: valmista Dannerollesin croissant-taikinaa leviteltiin pellille ja pikkuhiljaa kupletin juoni alkoi paljastua! Hiilareita, proteiinia ja rasvaa – kaikkea ihan tolkuttomat määrät! Tämä on mättöä parhaimmillaan ja voisin kuvitella tämän maistuvan huonohappisena päivänä huolellisen juhlimisen jälkeen.

Isosta ja topakasta satsista olisi riittänyt kolmelle helposti ja salaattilisukkeen kanssa neljälle. Vaikka ruoka olikin hyvää (ja sitä todellakin oli riittävästi!), täytyy aina miettiä mitä voisi tehdä toisin. Yksi proteiini riittäisi aivan hyvin – joko pepperoni tai jauheliha. Myös juustoa riittäisi yksi laatu – mutta kahdessa kerroksessa että homma pysyy kasassa. Jotain raikasta ja rapsuvaa kaipasimme ja mietimme, että hienonnettu paprika tai punasipuli (tai molemmat) toisivat tähän täyteläisyyteen hieman raikkautta. Ja jos ei halua valmistaikinoita käyttää, niin homma onnistunee pizzataikinalla aivan yhtä hyvin!



2 prk valmista croissant-taikinaa (12 taikinakolmiota)
ketsuppia
100 g pepperonisiivuja
100 g cheddarraastetta
200 g jauhelihaa
(Sriracha-kastiketta)
100 g mozzarellaraastetta

kastike:
2 dl creme fraihea/kermaviiliä/ruokajogurttia
suolaa
mustapippuria
hunajaa
limemehua

1. Ruskista jauheliha ja mausta se kevyesti suolalla ja pippurilla
2. Avaa taikinapurkki ja irrottele taikinakolmiot varovasti toisistaan. Asettele levyt uunipellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon hieman limittäin niin, että kärjet ovat ulospäin
3. Levitä kehälle ketsuppia ja sitten pepperonisiivuja



4. Levitä päälle cheddarraaste, jauheliha ja pirskottele päälle sriracha-kastiketta maun mukaan
5. Laita päällimmäiseksi mozzarellarastetta
6. Käännä taikinalevyt täytteiden päälle ja laita kärjet pohjan alle. Näin muodostuu kranssimainen leivonnainen.



7. Kypsennä 200-asteisessa uunissa kunnes pinta saa kauniisti väriä, noin 10-15 minuuttia. Anna valmiin croissant-kranssin jäähtyä hetki
8. Valmista kypsennyksen aikana kastike: sekoita ranskankermaan (tmv.) mausteita oman maun mukaan
9. Leikkaa croissantit paloiksi. Tämä ruoka syödään reilusti sormin ja dipataan kastikkeeseen. Kastikekulhon voi laittaa tarjolle kranssin keskelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti