15. heinäkuuta 2019

Halstrattu possu ja viskiglasyyri

Tänä kesänä kokeilimme ensimmäistä kertaa ruuan laittoa halsterilla ja luonnollisestikin elävällä tulella. Virittelimme mökillä kolmijalkaan tulen ja laitoimme lihan halsteriin kuuman hiilloksen yläpuolelle. Lihaa valeltiin kypsentämisen aikana ahkerasti glasyyrilla ja käänneltiin useasti. Liha kypsyikin yllättävän nopeasti ja pysyi mehevänä – ehkäpä pari minuuttia kypsennysajasta olisi voinut jopa nipistää poiskin ja antaa lihan vetäytyä folion alla hieman pidempään.

Halsterikypsennyksen etu on selkeästi se, että marinadia tai glasyyri-kastiketta voi käyttää reilusti kypsennyksen aikana eikä se siltikään roisku ympäriinsä niin kuin pannulla tai muurikalla paistellessa tapahtuisi. Elävä tuli ja hiillos antavat myös ihanaa savuisaa aromia ruokaan, joka kaasulla kokkaillessa jää saamatta. Tämä menetelmä jää varmasti elämään mökkiympäristöömme ja varsinkin kun saamme tulipaikan rantaan rakennettua, on avotulellakin kokkailu ihan helppo vaihtoehto. (Ohje: Kikkomanin mainoslehtisestä, alun perin tehty kasslerille)



possu:
n. 1kg kassleria tai ulkofileetä
1 tl suolaa
0,5 dl soijakastiketta

viskiglasyyri:
1 dl grillauskastiketta (esim. hickory tai teriyaki)
1 rkl hunajaa
1 appelsiini
0,5 dl viskiä
3 cm:n pala inkivääriä
chiliä maun mukaan

1. Valmistele possu edellisenä päivänä tai viimeistään aamulla: leikkaa possun liha levyksi (ohjeita löytyy youtubesta, jos leikkaaminen ei ole tuttua). Nuiji levy kevyesti ja ripottele sen päälle suolaa. Taita levy kahtia tai kääri se löyhälle rullalle ja laita pakastepussiin. Kaada pussiin soijakastike ja sulje pussi huolella. Nosta jääkaappiin maustumaan, kääntele pussia välillä.
2. Leikkaa seuraavana päivänä marinoitunut possulevy kahteen tai kolmeen osaan ja laita osat halsteriin
3. Valmista glasyyri: kuori appelsiini ja pilko hedelmäliha pieniksi paloiksi. Laita ne kattilaan. Kuori inkivääri ja raasta se kattilaan. Lisää myös muut glasyyrin ainekset. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja keittele muutama minuutti. Ota halutessasi puolet glasyyrista sivuun tarjoilua varten
4. Valele lihapalat glasyyrilla ja kypsennä niitä halsterissa hiilloksen päällä n. 2 minuuttia puoleltaan kaikkiaan 10 minuutin ajan. Valele lihaa glasyyrilla paistamisen aikana. Nosta valmis liha vetäytymään folion sisään noin viideksi minuutiksi. Nosta liha tarjoiluvadille ja valuta syrjään ottamasi glasyyri sen päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti