22. kesäkuuta 2022

Kukkakaali-pizzapie

Tämä ohje on napattu Jamie Oliverin kasvisruokakirjasta. Olen monesti huomannut, että käännetyissä keittokirjoissa ei aina ole huomioitu suomalaisia pakkauskokoja, annoskokoja tai uunin lämpötiloja ja usein ohjeiden kanssa menee hieman säätämiseksi. Niin kävi myös nyt – toki osittain myös sen vuoksi, että en tutustunut ohjeen määriin tarpeeksi huolella ennakkoon.

Tein taikinaa ohjeen mukaisen määrän, mutta se kohosi aivan valtavasti ja päädyin käyttämään siitä lopulta vain puolet. Toisen puolikkaan laitoin pakastimeen – teenpähän joku kerta siitä vaikka pizzan. Kukkakaalia minulla oli hieman vähemmän kuin ohjeessa ja pienensin täytteen ohjetta samassa suhteessa. Täytteessä oli siltikin minun makuuni liikaa kastiketta suhteessa kukkakaalin määrään. Myös maustaminen jäi aikalailla vajaaksi eikä juuston maku päässyt esille, vaikka laitoin sitä enemmän kuin ohjeessa oli mainittu.

Lopputulos oli kuitenkin teknisesti onnistunut: pizzapie kohosi ja kypsyi kauniisti ja jopa kuopus halusi maistella tätä ja syödä vielä seuraavanakin päivänä. Mutta mitä teen seuraavalla kerralla toisin? Valmistan pizzapien piirakkavuoassa ja teen kastiketta vähemmän. Täytettä tähän minun piirakkaani meni vain vajaa puolet siitä minkä valmistin. (Lisäsin ylijääneeseen kukkakaali-juustokastikkeeseen reilusti porkkanaraastetta, keitin pastaa ja ohensin soosia hieman keitinvedellä. Siinäpä oli taas muutama lounasannos valmiina! Herkullista muuten näinkin!)

Pizzapieta varten laittaisin kastikkeeseen mausteeksi worchestershirekastiketta ja hieman srirachaa. Myös aurajuustomurut antaisivat tähän mukavaa suolaista lisää. Ja jos ei halua pitää tätä pelkästään kasvisruokana, niin rapeaksi paistettu pekonimuru kävisi kastikkeeseen myös mainiosti!

Ideana tämä oli todella hyvä – pientä säätöä vaan! Alla olevan ohjeen määriä on jo muokattu.

 


 

 





 

 

 

 

taikina:

1,5 dl vettä

0,5 pss kuivahiivaa

0,25 tl suolaa

3-4 dl vehnäjauhoja

pieni luraus oliiviöljyä

 

täyte:

1 sipuli

25 g voita

1 tl dijon-sinappia

0,5 dl vehnäjauhoja

3,5 dl kevytmaitoa

3 laakerinlehteä

200 g kukkakaalia

80 g cheddarjuustoa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl worchestershirekastiketta

(srirachaa maun mukaan)

suolaa

reilusti mustapippuria

 

1. Valmista ensin taikina: vatkaa kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen ja jätä tekeytymään pariksi minuutiksi. Lisää suola ja vaivaa taikinaan jauhot. Jatka vaivaamista, kunnes taikinasta tulee kimmoisa. Hiero taikinan pintaan kevyesti oliiviöljyä, peitä kulho ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

2. Valmista täyte: kuori ja hienonna sipuli ja raasta cheddar. Leikkaa kukkakaali viipaleiksi ja paloittele ne sopiviksi suupaloiksi. Sulata voi reunallisessa paistinpannussa tai kasarissa, lisää pannulle tilkkanen vettä ja kuullota sipuli pehmeäksi. Sekoita joukkoon sinappi ja vehnäjauhot. Lisää maito pienissä erissä huolellisesti sekoitellen (voit käyttää vaikka vispilää niin paakkuja ei niin helposti tule). Lisää laakerinlehdet ja kukkakaali ja keittele kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin vartin ajan, kunnes kukkakaali on kypsynyt ja kastike saostunut. Poista laakerinlehdet. Lisää lopuksi juusto ja mausteet ja nosta kastike hetkeksi jäähtymään.

3. Voitele pieni uunivuoka tai piirakkavuoka (en voidellut, kun taikinan pinta oli niin öljyinen) ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada hieman jäähtynyt täyte pohjan päälle, jätä pari senttiä vajaata. Peitä vuoka ja anna piiraan vielä kohota uunin lämpiämisen ajan.

4. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia kunnes taikina on kypsää ja piiras saanut kauniin värin pintaan

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti