16. huhtikuuta 2023

Pitaleivät juurella

Teinien ruuanlaittovuorot jatkuvat ja tällä kertaa toiveena oli googlailun perusteella kreikkalaiset Gyros-pitat. Perinteisesti gyros on kebabin kaltainen vartaassa kypsennetty porsaanlihamötikkä, josta vuollaan lastuja ja tarjoillaan kebabin tapaan ranskisten tai pita- tai ohutleivän sekä kasviksien kanssa.

Teini siis googlaili ja halusi leiväksi nimenomaan pitan, jonka sisään laitetaan broileria, salaattia, kurkkua, tomaattia, sipulia ja jogurttia. Sain hänet ylipuhuttua tekemään tsatzikia, johon saatiin kivasti yhdistettyä kurkku ja jogurtti. Tämä tarjosi minulle myös mahdollisuuden tehdä pitaleivät hapanjuurella ja sanoisin, että voittavat hiivalla leivotut ja varsinkin kaupasta valmiina ostetut pitat aivan mennen tullen! Tästä tulikin yhteinen kokkailukerta ja näitä tehdään varmasti toistekin! (Ohje: hapanjuuri.blogspot.com pohjalta)

 


 

 








 

8 pientä pitaa

 

150 g aktiivista juurta

125 g vettä

1 rkl oliiviöljyä

1,5 tl suolaa

0,75 tl sokeria

225 g vehnäjauhoja

 

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja kohota jääkaapissa noin 24 tuntia. Ota taikina huoneenlämpöön tunniksi ennen leipomista

2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahdeksaan osaan. Tee jokaiselle palalle muotoilu ja anna pallojen levätä liinana alla 30 minuuttia

3. Litistä palloja hieman ja kauli (tai painele) ne noin korvanlehden paksuisiksi leipäsiksi ja siirrä kohoamaan jauhotetun leivinpaperin päälle liinan alle noin tunniksi

4. Lämmitä uuni 250-asteiseksi. Nosta pitat puhtaalle leivinpaperille pellin päälle niin, että käännät ne aina ympäri. Näin leivät kohoavat pallomaisiksi paiston aikana

5. Paista uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia, kunnes leivät saavat hieman väriä. Laita valmiit pitat liinan alle pehmenemään

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti