Lapsena tuli syötyä usein lihapiirakoita nakeilla ja ne olivat herkkua! Nyt aikuisella iällä rasvaisia teollisia piirakoita ei ole tehnyt mieli syödä, vaikka lapsille niitä aina välillä aikoinaan ostinkin. Sittenpä koitti viikonloppu, joka näytti kotihommien suhteen melko tyhjältä ja nyt oli hyvää aikaa tehdä lihapiirakoita itse.
Vanha juttuhan tämä jo on – joitakin vuosia sitten tästä ideasta puhuttiin paljon. Mutta tapoihini uskollisena – jälleen kerran – kokeilen jotain uutta vasta sitten kun se ei ole kenellekään muulle enää sitä. Mutta eipä tuolla väliä, nyt on uunissa paistetut lihapiirakat testattu täälläkin! Kaupasta ostetuista lihapiirakoista en ole sitten lapsuusvuosien välittänyt, mutta nämä maistuivat minullekin juustolla ja sipulilla täytettynä!
Tässä ohjeessa yllätyin erityisesti siitä, miten helposti käsiteltävää taikinasta tuli! Oletin että saan taistella tarttumisen kanssa tai vaihtoehtoisesti taikina venyy ja paukkuu, enkä saa sitä kaulittua tarpeeksi ohueksi. Mutta ei ongelmia! Taikina oli kimmoisa ja sen sai paineltua käsin soikioiksi, se ei tarttunut pöytään edes litteäksi paineltuna ja saumakin tarttui kiinni tuosta noin vaan! Aikaahan tämä vei ja näpräämistä, mutta sitä vartenhan se vapaa-aika on tarkoitettukin! (Ohje: Kotiruokaa Kirsin tapaan/Kirsi Paukkonen)
16 kpl
taikina:
5 dl maitoa
0,25 dl sokeria
1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
11-13 dl vehnäjauhoja
100 g voisulaa
täyte:
500 g nautasikajauhelihaa
1 dl puuroriisiä
lisäksi:
1 kananmuna
100 g voisulaa
1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon sokeri, suola ja hiiva. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinasta kimmoisa. Lisää loppuvaiheessa voisula ja vaivaa kunnes kaikki voi on sekoittunut taikinaan ja taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja laita se vedottomaan paikkaan (esim. uuni) kohoamaan vajaaksi tunniksi
2. Valmista täyte: keitä riisi pehmeän kypsäksi. Paista jauheliha pannulla ja sekoita riisi sen joukkoon. Voit korvata osan jauhelihasta kovaksi keitetyillä kananmunilla.
3. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kaada se pöydälle (käytä hieman jauhoja jos taikina on kovin kosteaa ja tarttuu). Jaa taikina ensin puoliksi, sitten puolikkaat puoliksi ja vielä kerran puoliksi niin että saat 16 tasakokoista palaa
4. Kauli tai painele jokaisesta palasta soikio, jonka toiselle laidalle laitat reilun ruokalusikallisen täytettä. Voitele soikion reunat kananmunalla ja käännä taikinan toinen puoli toisen päälle. Painele reunat kiinni sormin tai haarukalla. Nosta valmiit lihapiirakat uunipellille, max. 6 piirakkaa/pelti
5. Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Voitele kuumat lihapiirakat voisulalla ja laita folion ja liinan alle pehmenemään
6. Täytä lihapiirakat halutessasi makkaralla, kurkkusalaatilla, sinappilla ja ketsupilla. Täytteeksi sopii myös punasipuli, juusto, paprika ja erilaiset kastikkeet maun mukaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti