Hatsapurit nousivat Suomen kansan tietoisuuteen Ville Haapasalon myötä. Parisen vuotta sitten Ville vieraili lähikauppamme pihassa hatsapurikärryineen ja siellähän minäkin innoissani odottelin vuoroani ostaa herkullista juustoleipää. Ihana, lämmin, tuoksuva pahvilaatikko mukanani menin kotiin, keitin kupin kahvia ja maistelin. No olihan se hyvää! Paksua venyvää juustoa ja pehmeää leipää. Hatsapuri oli yhdelle syötäväksi aivan liian suuri ja otin loput töihin evääksi. Hyvää oli kylmänäkin!
Hatsapurien leipomista kotona olen tuumaillut jo jonkun
aikaa. Mutta voi valinnan vaikeutta! Hatsapureja voi tehdä hyvinkin monella
tapaa. On umpinaista ja avonaista versiota, on pientä ja suurta ja on pyöreää
ja pitkulaista enkä ole jaksanut tarkemmin tähän maailmaan perehtyä.
Marttojen järjestämän Georgialaista kasvisruokaa -kurssin yksi ruokalaji oli hatsapurit ja juuri tämä oli syy, miksi kurssille ilmoittauduin. Kurssilla leivottiin umpinaisia hatsapureja ja erikoisjuustostakaan tämä leipominen ei jäänyt kiinni.
Taikina onnistui mahtavasti! Leipominen onnistui hyvin! Paisto onnistui ja maku oli ihanan mehevä! Ainoa miinus oli yksi pohjasta vuotanut leipä, mutta en antanut sen pilata tunnelmaa! Nämä maistuivat teineillekin!
neljä pientä tai yksi iso leipä
2 tl kuivahiivaa
1 dl lämmintä vettä
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 kananmuna (ja toinen voiteluun)
täyte:
300 g sulguni-juustoa
TAI
150 g fetaa ja125 mozzarellaa
1. Ripottele hiiva lämpimään veteen. Lisää joukkoon ruokalusikallinen jauhoja. Anna seistä viisi minuuttia
2. Sekoita toisessa kulhossa jauhojen joukkoon sokeri ja suola ja sitten muna. Lisää viimeiseksi vesi-hiivaseos. Vaivaa kunnolla ainakin viisi minuuttia. Jätä lepäämään kelmulla peitettyyn kulhoon noin tunniksi
3. Muotoile taikinasta 3-4 noin sentin paksuista leipää tai yksi iso leipä
4. Hienonna feta ja mozzarella ja sekoita ne keskenään. Levitä täyte taikinapyörylöiden keskelle. Sulje taikinat leiviksi vetämällä taikinaa nyytiksi täytteen päälle. Nipistele sauma kunnolla kiinni ja taputtele leivät litteiksi
5. Paista leivät uunissa tai pannulla. Uunissa 225-asteessa noin 10-15 minuuttia, saumapuoli alaspäin ja voitele munalla ennen paistoa. Paistinpannulla paistaessa käytä paistamiseen öljyä ja aloita paistaminen saumapuolelta. Voitele kuumat leivät voilla tai maidolla ja jätä halutessasi liinan alle pehmenemään ennen tarjoamista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti