28. joulukuuta 2025

Pho-keitto

Osallistuin viime kesänä Marttojen järjestämälle Aasian kierros -ruokakurssille, jossa valmistimme Kaukoidän ruokakulttuurein ruokia. Yksi kurssin ruoista oli pho-keitto, jonka alkuperä on vietnamissa. Pho-keitto valmistaan usein naudanlihasta, mutta nykyään variaatioita löytyy tästä, kuten monesta muustakin ruuasta. Martat painottavat tänä vuonna kasvisruokaa tilaisuuksissaan ja kasvisperäisten proteiininlähteiden käyttö korostuu myös ruokakurssilla. Tässä pho-keitossa naudan liha korvattiin siitakesienillä.

Ainesosaluettelo sisälsi useampia mausteita, jotka eivät suosikkeihini kuulu ja olin hieman epäileväinen keiton suhteen. Kun yhteisessä pöydässä sain eteeni kupillisen nuudeleita, yrttejä ja lientä, maistaminen hieman hirvitti. Keiton maut olivat kuitenkin mahtavasti tasapainossa, ja keitto oli paras ruokalaji koko kurssilla! Keiton kaverina söimme vietnamilaisia täytettyjä patonkeja (bánh mì), joiden välissä oli paistettua tofua, chilimajoneesia sekä porkkanaa ja retiisiä pikkelöitynä. Herkullista! (ohje: Martat)












 

4 annosta


liemi:

1,5 l lihalientä

4 tähtianista

4 neilikkaa

1 kanelitanko

pieni pala inkivääriä viipaleina

2 rkl kalakastiketta

 

lisäksi:

4 kevätsipulia

1 punainen chili (tai maun mukaan)

300 g naudan fileetä tai sisäpaistia (tai siitakesieniä tai rapeaksi paistettua tofua)

reilusti tuoreita yrttejä (korianteria, thaibasilikaa, minttua – maun mukaan)

250 g riisinuudeleita

vettä

suolaa

2 dl mungpavun ituja

1 lime

 

1. Valmista ensin liemi. Mittaa lihaliemi kattilaan. Lisää sekaan tähtianikset, neilikat, kanelitanko ja inkivääri. Anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Valmistele odotellessa muut ainekset. Ota mausteet pois liemestä kun se on makuusi sopivan vahvuista ja lisää liemeen lopuksi kalakastike

2. Viipaloi kevätsipulit ja chili. Leikkaa naudan liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi (tai puhdista sienet ja halkaise ne tarvittaessa). Hienonna yrtit

3. Kuumenna vesi kattilassa ja mausta se suolalla. Keitä lihaviipaleita (tai sieniä) suolavedessä siivilässä noin minuutin ajan ja nosta ne syrjään. Keitä myös ituja pari minuuttia siivilää käyttäen

4. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan

5. Jaa nuudelit, idut ja liha (sienet) kulhoihin. Lisää päälle kevätsipuli, chili ja yrtit. Annostele kuuma mausteliemi kulhoihin ja viimeistele limen mehulla

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti