21. tammikuuta 2010

Pippurinen hirvipata

Onpas aikaa taas kulunut viimeisestä postauksesta. Koko blogimaailma on jäänyt vähemmälle viime aikoina. Muuttoa edelleen kovasti touhutaan ja ruokapuoli on viimeaikoina ollut vähemmän kokeilevaa. Hyvin arkista sapuskaa pääasiassa on väännetty "aivot narikkaan" -hengessä. Laatikko- ja pataruokia, kiiseleitä ja leipää. Niin ja aamupuuroa! Siinä kiteytettynä kuluvan kuukauden ruuat.

Mutta jotain uuttakin välillä! Naapurin rouvalta saatiin palanen hirven vasaa. Tuo kokolihapuoli ei ole minun vahvuuksiani - varsinkaan riista jota todella harvoin saa kokkailla. Rohkeana ja toiveikkaana kävin nyt hirven kimppuun ja herkkua siitä tuli. Ohje on Valion Kerma-lehdestä - tosin nyt jo olen sen lippulappusen hävittänyt. Eli näin sen muistaakseni tein:



n. 500 g hirveä
n. 400 g possua (käytin kylkeä)
voita ja öljyä
1 sipuli
1 rasia siitakesieniä (tai herkkusieniä)
4 dl vettä
(loraus vasikkafondia)
3 rkl tomaattipyreetä
1 pkt Valion Mustapekkajuustoa
suolaa
1 prk ruokakermaa

1. Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Paloittele lihat ja poista kalvot. Ruskista pienissä erissä kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa. Nosta lihat uunipataan. Huuhtaise pannua tarvittaessa välillä kuumalla vedellä ja ota huuhteluliemi talteen.
2. Hienonna sipulit ja kuullota pannulla. Lisää joukkoon sienet. Pyöräyttele hetki pannulla ja kaada pataan lihojen sekaan
3. Kaada vesi (tai osa siitä jos pannu ei ole suuri) ja fondi pannulle ja sekoittele pannu puhtaaksi. Lisää nesteeseen tomaattipyree ja sekoita. Kaada liemi uunipataan (lisää myös loppu vesi)
4. Paloittele tuorejuusto ja lisää sekin pataan. Mausta suolalla.
5. Kypsennä 175 asteessa 1,5-3 tuntia lihan mureudesta riippuen, sekoittele välillä. Lisää loppuvaiheessa kerma ja jatka kypsennystä kunnes liha on murean kypsää

2 kommenttia:

  1. Pistin testiin, aavistuksen eri kokoonpanolla ja jännityksellä odotellaan mitä tästä tulee. ;)

    VastaaPoista
  2. Tulehan kertomaan sit mitä tuli! :)

    VastaaPoista