17. joulukuuta 2010

Glögiä

Tässä joulunalusaikana olen kokenut ihmeellisiä laajennuksia ja ahaa-elämyksiä makumaailmassa! Jouluiset mausteet (eli kaneli, neilikka, inkivääri, pomeranssi, kardemumma) eivät ole suosikkeihini lukeutuneet – varsinkaan yhdistelmänä (inkivääri maistuu kyllä itämaistyylisissä eväissä). Nyt viime aikoina olen pikkuhiljaa huomannut (tulleeni vanhaksi) kyseistenkin mausteiden maistuvan ihan hyvältä! Jopa erittäin hyvältä.

Glögiä olen oppinut myös juomaan ihan viime vuosien aikana ja tänä jouluna kotitekoinen glögi alkoi kutkutella mieltä. Siispä ohjeita etsimään ja testaamaan. Appelsiiniglögi tuli testattua jo aikaisemmin, tässäpä pari tummempaa ohjetta myös.


Pippurinen karpaloglögi (Maku, joulunumero 2010)



6 annosta

1 l karpalomehua (käytin täysmehutiivistettä ja vettä)
(sokeria mikäli mehu on sokeroimatonta)
1,5 tl maustepippureita
2 dl portviiniä

Kiehauta mehu ja pippurit kattilassa ja anna maustua kannen alla 20 minuuttia. Kuumenna uudelleen. Annostele portviini laseihin ja siivilöi karpalomehua päälle.


Punaviiniglögi (Ruokatorstain joulu)



1,5 dl vettä
0,5-1 dl tummaa sokeria
3 kanelitankoa
10 neilikkaa
1 pullo punaviiniä
1 appelsiini

Mittaa vesi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla vartin verran. Lisää viini ja kuumenna. Anna maustua vielä vartin verran. Pese appelsiini huolellisesti ja leikkaa lohkoiksi tai viipaleiksi. Kaada juoma laseihin ja lisää joukkoon appelsiiniviipaleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti