1. huhtikuuta 2016

Siemennäkkäri

Joulun alla oli järjestämässä lasten koulun vanhempainyhdistyksen myyjäisiä ja arpajaisia paikallisella ostarilla. Tämähän tietää siis leipomista ja muuta valmistelua etukäteen sekä hinnoittelua ja myyntiä h-hetkellä. Lupauduin tietenkin osallistumaan kun tapausta syksyllä suunniteltiin. Enpä silloin tiennyt, että myyjäisiä edeltävänä iltana meillä olikin töissä lasten joulujuhla. Eikä mikä tahansa pieni laulunlurautushetki vaan reilun sadan lapsen ja heidän perheiden spektaakkeli. Eli vaati hieman työtä sekin. Tiukkaa organisointia, suunnittelua ja ennakkovalmisteluja ja sekä joulujuhla, että myyjäiset tuli hoidettua kunnialla kotiin.

Myyjäispäivänä oli menossa iltavuoroon töihin, eli aamulla ihan hyvissä ajoin kipaisin myyjäispaikalle parin muun vanhempaintoimikuntalaisen kanssa laittelemaan paikkoja kuntoon ja hinnoittelemaan tuotteita. Pöytä olikin pullollaan ihania kotileivonnaisia ja silmääni osui heti ihanan näköiset siemennäkkärit, joita eräs perhe myyjäisiin toi. Koskapa ohjeita on vilissyt pitkin somea, niin oli ihan pakko ostaa paketti näkkäriä maisteltavaksi. Ja sehän vei kielen mennessään!!

Aika kului ja välillä näkkärit kävi mielessä ja tarkoitus oli pyytää ohje leipojalta ja kokeilla tehdä niitä itsekin. Aika kului ja asia vaan jäi ja jäi kunnes Maku-lehden tämän vuoden ensimmäisessä numerossa oli ohje siemennäkkäriin. Vaikutti simppeliltä ja otin ohjeen talteen. Siltikin asia taas jäi.

Jonkun ajan kuluttua kävin jostain syystä Prismassa ruokaostoksilla ja etsiskelin korppujauhoja. Jauhohyllyllä silmiini sattui valmiita siemensekoituspusseja, joista toisessa jopa luki pussin sisältävän näkkäriainekset. Valitsin kuitenkin siemensekoituksen jossa ei jauhoja ollut seassa ja tein näkkärin. Ja se oli H-Y-V-Ä-Ä!! Minun suosimassani S-marketissa ei valmiita siemensekoituksia ollut, mutta ostin sitten pussit auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä ja lisäsin sekaan kotoa seesaminsiemeniä ja taas oli näkkäriä. Ja kuituja, vitamiineja ja rasvahappoja.4,5 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukan-, kurpitsan-, hampun-, pellavan-, seesamin-)
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
3 kananmunaa

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa sekaisin. Riko joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi
2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle tasaiseksi ohueksi kerrokseksi
3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia kunnes näkkäri on rapeaa ja paahtunut kauniisti
4. Leikkaa heti uunista otettua ja jätä jäähtymään. Voit myös jäähdyttää näkkärin isona levynä ja murtaa sen palasiksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti