Kun ihmisellä on alla pitkä ja kiireinen työviikko ja hän saapuu kotiin perjantaina työvuoron jälkeen – hieman viluisena, koska ehti olla töissä lasten kanssa ulkona melkoisen pitkän tovin – hänen voisi kuvitella löpsähtävän sohvalle telkkarin ääreen syömään noutopizzaa ja nauttivan rauhasta kun lapset ovat isällään. Mutta kun tuo aikuinen ihminen onkin ruokaharrastaja, niin vapaasta perjantai-illasta nauttiminen sisältää aivan jotain muuta kuin pikaista valmisruokaa.
Vapaa ilta yksin kotona tarkoittaa makuja lautasella ja ennen kaikkea nauttimista niistä toimenpiteistä, joita makujen lautaselle saaminen vaatii. Se tarkoittaa pilkkomista, kuorimista, raastamista, paistamista, keittämistä, sekoittamista ja maustamista. Lopulta kaikki komponentit ovat valmiina lautaselle ja sen jälkeen on aika istahtaa alas ja keskittyä olennaiseen! (Ohje: Bimi-parsakaali -mainos Yhteishyvässä)
2 annosta
sinappikastike:
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl dijon-sinappia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
vajaa 0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
krutongit:
2 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 tl sitruunankuoriraastetta
feta-jogurttikastike:
100 g fetajuustoa
1,25 dl turkkilaista jogurttia
broccolinit:
250 g broccolinia
1 valkosipulin kynsi
luraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
lisäksi:
löysäksi keitettyjä kananmunia
suolattuja ja paahdettuja cashew-pähkinöitä karkeasti rouhittuna
1. Valmista sinappikastike. Sekoita ainekset öljyä lukuun ottamatta pienessä kulhossa. Lisää öljy ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoita kunnes öljy sekoittuu muihin aineisiin tasaisesti. Jätä odottamaan.
2. Laita kananmunat kiehumaan ja nosta ne kylmään veteen jäähtymään kun ne ovat kiehuneet n. 4 minuuttia
3. Valmista krutongit. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista leipäkuutiot rapeiksi. Mausta suolalla ja sitruunankuoriraasteella. Jätä odottamaan.
4. Valmista feta-jogurttikastike. Murustele feta ja sekoita se jogurtin joukkoon. Jätä odottamaan.
5. Valmista broccolinit. Leikkaa tarvittaessa broccolinien paksua puumaista vartta pois ja halkaise suurimmat broccolinit pitkittäin pienemmiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynsi. Kuumenna öljy pannulla ja paista broccolineja öljyssä muutama minuutti kunnes ne alkavat saada väriä. Raasta paistamisen loppuvaiheessa pannulle myös valkosipuli ja sekoittele hyvin. Mausta valmiit broccolinit suolalla ja mustapippurilla
6. Kokoa annokset. Levitä lautasille ensimmäisenä feta-kastiketta. Nostele broccolinit kastikkeen päälle. Kuori ja halkaise kananmunat ja asettele ne lautasille. Lusikoi annosten päälle sinappikastiketta ja viimeistele annokset krutongeilla ja pähkinöillä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti