21. elokuuta 2022

Paahdettu tomaattirisotto

Tämän ruuan ohje on otettu Jamien Vege-keittokirjasta ja kylläpä oli taas ohje laadittu monimutkaisesti. Myös pientä painovirhettä oli havaittavissa, kun 5,5 dl:n riisimäärään oli kasvisliemen määräksi ilmoitettu vajaa 1,25 dl – ilmeisesti litra olisi ollut tässä oikea yksikkö. Mutta koska tähän on jo totuttu, luin ohjeen ja valmistin ruuan sitten mutu-tuntumalla ja sopiviksi havaituilla mittasuhteilla. Eli lisuke Jamien ohjeilla ja risotto sitten sillä tapaa miten risoton olen aina onnistuneesti tottunut tekemään.

Ja kannatti taas keskittyä, sillä lopputulos oli tuttua Jamien laatua, eli makumaailmaltaan herkullista! Risotto ei petä koskaan ja uunissa paahdettu tomaatti sopi yllättäen ruokaan aivan loistavasti. Herkullista, enkä taaskaan jäänyt kaipaamaan lihaa!

 


 

 

 







 

3 annosta

 

3 tomaattia

2-4 valkosipulin kynttä

ripaus suolaa

pari timjamin oksaa

1 rkl oliiviöljyä

 

risotto:

1 sipuli

1 pieni fenkoli

1 rkl oliiviöljyä

2,5 dl risottoriisiä

1,25 dl kuivaa valkoviiniä

5-6 dl kasvislientä

40 g parmesaania raastettuna

1 rkl voita

mustapippuria

(suolaa)

 

1. Huuhtele tomaatit ja halkaise ne. Poista kanta ja kova keskiosa lusikalla. Laita tomaatinpuolikkaat leikkuupinta alaspäin uunivuokaan. Kuori valkosipulin kynnet, leikkaa ne pitkittäin puoliksi ja laita ne tomaattien väleihin. Nostele timjaminoksat tomaattien päälle ja lurauta päälle myös hieman oliiviöljyä. Ripottele viimeiseksi suolaa. Paahda tomaatteja 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes kuori alkaa halkeilla

2. Aloita risoton valmistaminen, kun tomaatit ovat olleet uunissa noin puoli tuntia. Kuori ja hienonna sipuli ja hienonna myös fenkoli. Kuullota kasvikset pehmeiksi oliiviöljyssä miedolla lämmöllä laidallisessa paistokasarissa. Lisää loppuvaiheessa myös riisi ja kuullota vielä pari minuuttia.

3. Kaada pannulle viini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten kasvislientä kauhallinen kerrallaan samalla välillä sekoitellen. Lisää uusi kauhallinen vasta kun entinen on imeytynyt. Maista välillä riisin kypsyyttä ja lisää nestettä niin kauan, että riisi on kypsää, mutta hieman napakkaa (al dente)

4. Nosta kasari pois liedeltä ja sekoita risoton joukkoon parmesaani ja voi. Sekoita pikaisesti, laita kansi päälle ja anna ruuan tekeytyä pari minuuttia. Lisää reilusti mustapippuria ja sekoita ruoka tasaiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa

5. Annostele risottoa lautaselle ja nosta annoksen päälle kaksi tomaatin puolikasta ja paahtunutta valkosipulia. Valuta paistossa irronnutta nestettä uunivuoasta annoksen päälle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti