19. tammikuuta 2024

Talvinen sitrussalaatti

Tämän salaatin valmistaminen meni melkein kuin Strömsössä! Tein edellisenä päivänä ruusukaalikeittoa LINKKI ja jätin siitä muutaman ruusukaalin tätä salaattia varten odottamaan. Käytin keiton höysteenä cashew-pähkinöitä ja jätin myös niitä pussista salaattia varten (kahdelle kokkaillessa kun kaikkea jää helposti aina yli, niin yritän suunnitella ruuat hävikkiä ajatellen). Töiden jälkeen ajelin paikalliseen suureen marketiin, jonka heviosaston ajattelin täyttävän tarpeeni, mutta yllätyksekseni sitrusvalikoima olikin melkoisen vaisu. Sitrusten sesonki on toki vasta alkamassa.

Mitäpä olisin tarvinnut? Olisin tarvinnut kumkvatteja, joita en ole koskaan maistanut, mutta joita olen monesti kyseisen kaupan heviosastolla ihastellut. Nyt olisin niitä viimein ostanut, mutta enpäs ostanutkaan! Toinen ohjeeseen tuleva sitrus oli klementiini, eikä niitäkään ollut saatavilla. Mandariineja ja satsumoita kyllä löytyi. Valitsin mandariinit, tosin tällä nyt ei kovinkaan suurta maullista merkitystä ole.

Kumkvattia ei varmaankaan voi oikein millään suoraan korvata – toki vaikea arvioida, kun en koskaan ole sitä maistanut. Hyörin aikani hyllyillä miettimässä jotain sen tilalle, koska halusin salaattiin kuitenkin kahta sitrusta. Salaatin seuralaiseksi ajattelin paistaa lohta, joten greippi tuntui ajatuksena liian karvaalta, eikä makeampia verigreippejä ollut saatavilla. Appelsiini on taas liian samankaltainen kuin mandariini. Lopulta huomasin hyllyssä sweetie-hedelmiä, joita en myöskään ollut aiemmin maistanut. Paremman puutteessa nappasin sellaisen mukaani.

Sweetie on pomelon ja greipin risteytys: greipin näköinen, mutta ei ole lainkaan niin hapan kuin greippi. Sweetien maku onkin raikas ja pirtsakka, ja vähemmän makeana se sopi hyvin makeamman mandariinin kanssa. Sen raikkaus taittoi myös hyvin lohen rasvaisuutta. Eli loppujen lopuksi valinta osuikin yllättävän hyvin kohteeseen!

Eli tätä salaattia kun teet, niin valitse kaksi eri tyyppistä sitrusta oman maun ja salaatin lisukkeen mukaan. Samoin salaattipohjaa voi muunnella oman maun mukaan. (ohje: Glorian Ruoka&viini 9/2023)

 


 

 








 

4 annosta

 

7 kumkvattia

4 klementiiniä

300 g ruusukaaleja

1 dl suolattuja cashew-pähkinöitä (tai muita vastaavia maun mukaan)

100 g sinihomejuustoa (tai maun mukaan)

n. 40 g rucolaa

(käytin salaattipohjana valmista salaattisekoitusta ja laitoin ruusukaalia hieman vähemmän)

 

kastike (reilu annos, tätä jää yli):

0,25 dl klementiinimehua (tai muuta sitrusmehua)

0,5 dl oliiviöljyä

1 tl sinappia

0,25 tl suolaa

0,25 tl mustapippuria

 

1. Pese sitrukset. Viipaloi kumkvatit kuorineen ja poista siemenet. Kuori muut sitrukset veitsellä hedelmälihaa myötäillen ja poista suurista sitruksista (esim. greippi, appelsiini, sweetie) kalvot. Leikkaa sitrukset paloiksi

2. Valmista kastike. Kaada leikkuulaudalle kertynyt mehu pieneen kulhoon ja purista mehut myös mahdollisista hedelmän perkeitä. Purista tarvittaessa lisää mehua kokonaisesta hedelmästä. Lisää kastikkeen muut ainekset ja sekoita voimakkaasti sekaisin

3. Huuhtele ruusukaalit ja irrota niistä lehdet tai viipaloi kaalit veitsellä ohuesti. Kääntele ruusukaalit kastikkeessa ja

4. Rouhi pähkinät ja murentele juusto

5. Laita tarjoiluvadin pohjalle kerroksittain salaattia, ruusukaalia ja sitruksia. Valuta päälle loppu kastike. Ripottele pinnalle pähkinät ja juusto

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti