27. syyskuuta 2025

Poke bowl

Poke on havaijilainen ruokalaji, joka valmistetaan tonnikalasta marinoimalla se soijakastikkeessa ja seesamiöljyssä. Pokea käytetään nykyään myös esimerkiksi sushissa tai vaikkapa tällaisessa bowl-ruuissa.

Poke bowl kootaan kulhoon, jonka pohjalle tulee riisiä. Riisi voi olla sushiriisiä maustettuna mirinillä, suolalla ja sokerilla tai ihan vaan tavallista keitettyä riisiä. Riisin päälle asetellaan erilaisia kasviksia ja marinoitua kalaa – tonnikalaa tai vaikkapa lohta. Annos tarjotaan majoneesin ja srirachan tai teriyakikastikkeen kanssa. 

Poke bowlin valmistamisessa ei tarvitse olla turhan tarkka, vaan ainekset voi valita oman maun ja mieltymysten mukaan. Ohjeita googlailtuani, päädyin valmistamaan bowlini alla olevan ohjeen mukaisesti. Päädyin kypsentämään kalan, koska käytin pakastimesta otettua lohta – sitä ei tehnyt mieli raakana syödä.

 


 

 




 

2 annosta


marinoitu lohi:

200 g lohta

0,25 dl soijakastiketta

0,5 rkl riisivinietikkaa

0,5 rkl seesamiöljyä

1 rkl sitruunamehua

2 tl sokeria

2 tl tuoretta inkivääriraastetta

0,5 rkl seesaminsiemeniä

 

riisi:

sushiriisiä – vajaa puolikas annos riittänee

TAI 1,5 dl jasmiiniriisiä

 

kasvikset (esim):

porkkanaa

retiisiä

kurkkua

sydänsalaattia

(muita sopivia lisukkeita ovat esimerkiksi avokado, edamamepavut, herneet, kevätsipuli, punasipuli, idut, mango, sushi-inkivääri ja korianteri)

 

lisäksi:

seesaminsiemeniä

majoneesia ja srirachaa TAI teriyakikastiketta

 

1. Poista lohesta ruodot ja nahka ja kuutioi se suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita lohipalat marinadiin. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi. Minulla oli aikaa marinoida 3,5 tuntia.

2. Valmista sushiriisi ohjeen mukaan tai keitä tavallinen riisi pakkauksen ohjeen mukaan

3. Leikkaa kasvikset ohuiksi viipaleiksi ja/tai tikuiksi

4. Jaa riisi kahteen kulhoon ja asettele päälle kasvikset ja lohi. Jos käytät kypsennettyä kalaa, paista se nopeasti kuumalla pannulla juuri ennen tarjoamista. Valuta mahdollisesti ylijäänyt marinadi kypsän kalan sekaan.

5. Viimeistele annokset maustekastikkeilla ja seesaminsiemenillä

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti