21. heinäkuuta 2011

Satay-soijasuikaleet

Soijarouhe on testattu ja hyväksi havaittu. Jopa pojille maistuu soijarouheesta tehty pasta bolognese – varmaankin siksi että kuvittelevat syövänsä ihan tavallista jauhelihaa. Soijasuikaleet ovat itselleni olleet hieman pelottava juttu siinä soijarouheen vieressä kaupan hyllyssä. Insanity rohkaisi minua joskus (oliskohan ollu ison tuopin ääressä) kokeilemaan suikaleita. Siitä lähtien olen kerännyt rohkeutta ja ottanut muutamia ohjeita talteen sitä maagista testikertaa varten. Nyt viettäessäni rauhaisaa sunnuntaita hyvin pitkälti itsekseni uskalsin viimeinkin kokeilla.

Suikaleiden valmistaminen oli helppoa: pikainen liotus kuumassa vedessä ja siitäpä sitten soosin sekaan. Hieman epäilin ruuan maistuvuutta vielä siinäkin vaiheessa kun haarukka oli menossa suuhuni. Yllätyin kuitenkin positiivisesti! Maku oli kohdallaan koska pehmensin suikaleet kanafondilla maustetussa vedessä ja maustuminen jatkui vielä marinadin seassa. Suikaleiden rakenne epäilytti minua makua enemmän, mutta sekin oli yllättävän napakka. Eihän se samanlaista ollut kuin broilerin liha, mutta eihän se lihaa olekaan! Seuraava haaste on valmistaa soijasuikaleita niin että pojatkin ne hyväksyvät!

Testiruokana valmistin satay-kastiketta tällä Uneliaalta kokilta löytämälläni ohjeella.



2 annosta

2-3 dl vettä
luraus kanafondia
3 kourallista soijasuikaleita

marinadi:
2 rkl punaista currytahnaa
3 rkl maapähkinävoita (sokeroimatonta)
2,5 dl kookosmaitoa

kastike:
tilkka öljyä
1 sipuli
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 dl vettä

1. Kuumenna vesi pienessä kattilassa ja mausta se fondilla. Laita soijasuikaleet kuumaan veteen, nosta kattila pois liedeltä ja laita kansi päälle. Anna suikaleiden turvota vartin verran
2. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kaada soijasuikaleista ylimääräinen vesi pois ja kaada suikaleet marinadin sekaan. Anna maustua viileässä vähintään puolisen tuntia
3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenn öljy kasarissa ja kuullota sipulit pehmeäksi. Kaada kasariin soijasuikaleet marinadeineen sekä kookosmaito ja vesi. Keitä kymmenisen minuuttia
4. Tarjoa riisin tai nuudeleiden kera

2 kommenttia:

  1. Nuo soijajutut ovat oikeasti hyviä, tummaa soijarouhetta kuluu useita paketteja vuodessa. Esimerkiksi chili con carnea (tai siis sin carnea ;)) kun veivaa soijasta, niin harva edes huomaa eron jauhelihaan. Hinta ja säilyvyyskin on omaa luokkaansa!

    VastaaPoista
  2. Meillä tuo bolognese uppoaa kuin häkä! Oon tehny myös ihan perussettiä kuten makaronilaatikkoa ja jatkanu jauhelihaa rouheella. Chili sin carnea pitäiski kokeilla! Mutta tänään ruokalistalla on nimenomaan blogonese! :)

    Minuunki vetoaa soijarouheen kohdalla nimenomaan hinta ja myös se, että saan taloutemme lihankulutusta hieman vähemmälle. No, ei kai se soijan kasvattaminenkaan ihan ongelmatonta ole, mutta epäilisin kuitenkin että lihan tuottaminen on silti paljonkin epäekologisempaa! :)

    Ja onhan soijarouheessa hyvin protskuaki ilman rasvaa (jota lisään esim. bologneseen sitten pekonin muodossa... :P) Ettei nyt vaan ihan liian kasvikseksi menisi! ;)

    VastaaPoista