9. maaliskuuta 2012

Spagettia, salviapestoa ja ilmakuivattua kinkkua

Hiihtolomaviikko. Hieman etäisyyttä töihin, pari hyvin nukuttua yötä ja rauhallista aamua, hiihtämistä auringonpaisteisessa kevätsäässä, saunomista ja lasi kylmää valkoviiniä. Kaamokseen kadonnut ruuanlaittointo alkaa nostaa päätään kevätaurinkoa kohti.

Sain viettää pari lomapäivää kotioloissa ihan vaan aikuisten kesken. Ruisleipä-aamupalan jälkeen ohjelmassa oli pikainen pakollisten asioiden hoitoreissu kaupungissa, topakka energiapitoinen keittolounas, hiihtämistä, saunomista ja illemmalla pasta-ateria jolla hiilarivarastot täydennetään seuraavan päivän hiihtelyitä ajatellen. Tähänhän voisi tottua!

Ensimmäisen hiihtelypäivän lounaalla söimme kukkakaalikeittoa ja iltaruuaksi laitoin tätä salviapestolla höystettyä pastaa. Todella hyvää! Sitruuna antoi ruokaan keväistä raikkautta, parmesaani mukavaa täyteläisyyttä ja ilmakuivattu kinkku suolaista särmää. Ikuinen ongelma ei ratkennut tälläkään kertaa: kuinka ilmakuivattu kinkku sekoitetaan mihinkään ilman että se itsepintaisesti takertuu itseensä klimpeiksi!? (Saa neuvoa!!)

Ainiin, ohje otettu Glorian ruoka&viini –lehden numerosta 4/2011 – joskin toteutettu taas hieman muuteltuna.



3-4 annosta

400 g spagettia (täysjyvää)
100 g ilmakuivattua kinkkua

salvia-sitruunapesto:
1 sitruuna
n. 30 salvianlehteä
1 valkosipulin kynsi
50 g parmesaania
3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl mustapippuria

1. Laita reilusti suolattu vesi kiehumaan spagetin keittämistä varten ja kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
2. Valmista pesto: pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori mortteliin. Halkaise sitruuna ja purista siitä 2 rkl sitruunamehua kuoren joukkoon. Hienonna salvianlehdet hienoksi silpuksi ja lisää nekin mortteliin. Raasta joukkoon valkosipulin kynsi ja hiero seos tahnaksi. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani, oliiviöljy ja mustapippuri
3. Revi ilmakuivattu kinkku paloiksi
4. Valuta kypsä pasta ja sekoita sen joukkoon pesto, kinkku ja tarvittaessa vielä loraus oliiviöljyä
5. Tarjoa heti

5 kommenttia:

  1. Tervehdys Italiasta! Minä käytän ilmakuivattua kinkkua salaatissa niin, että paistan kinkkusiivut leivinpaperin päällä pellilla 250-asteisessa uunissa noin 8 - 9 min, nostan talouspaperille jäähtymään. Jäähtyneinä kinkku on helppo rapsauttaa pieniksi paloiksi. Saattaisi käydä pastankin kanssa.

    VastaaPoista
  2. Joo! Hyvä idea! Täytynee testata. Menee vissiin rapsakaksi rakenteeltaan sitten kun kypsentää?

    VastaaPoista
  3. Kyllä, rapeaa on uunituksen ja jäähdytyksen jälkeen. Makukin jotenkin "tiivistyy".

    VastaaPoista
  4. Yllä olevaa ohjetta kokeilen minäkin.

    Ajattelin ehdottaa tylsempää keinoa - lorauta vähän öljyä kinkkujen sekaan, auttaisko se?

    Öljy tai voi auttaa, ettei esim spagetti klimppiydy. Tällä logiikalla lähestyisin siis myös parman kinkkua...


    sonja

    VastaaPoista
  5. Mie mietin kans tuota öljyä. Laitoin tuohon pastan sekaan pikkusen öljyä mutta se ei ainaka auttanu. En tiijä sit jos sivelis ne kinkkusiivut öljyllä ennen paloittelua. Tuntuu työläältä...

    VastaaPoista