24. syyskuuta 2018

Mustikka-jogurttikakku

Tämä ohje pisti silmääni joskus aikaa sitten sanomalehti Karjalaisesta aamukahvia siemaillessani. Pakastimessa nökötti vielä edellisen syksyn mustikkasatoa ja tämä ohje tuli vastaan kuin tilauksesta. Olin juuri miettinyt, että mustikat täytyisi käyttää pois, eikä seuraavana syksynä paljoakaan uusia tarvitsisi kerätä. Pojille mustikat eivät oikein enää ole maistuneet, eli syksyllä täytyy säilöä vain satunnaista leivontaa varten.

Ohje pääsikin testiin heti seuraavana viikonloppuna. Tapanani on leipoa joka viikonloppu, jolloin lapset ovat luonani. Pullantuoksuinen äiti en ole, mutta piirakat, kakut, muffinssit ja pikkuleivät kuuluvat keittiöni viikonloppuihin samoin kuin sämpylät tai leipä. Yleensä leivontapäiväni on lauantai, mutta tällä kertaa tein kakun jo perjantaina lyhyen työpäivän jälkeen.

Aloitin ohjeen mukaan mustikkacurdista. Sekoittelin ja sekoittelin curdia vesihauteessa, mutta ei siitä kovinkaan paksua tullut. Mietin yhden liivatteen lisäämistä seokseen, mutta kokeilin kuitenkin ilman. Mustikka jäi kakussa hieman valuvaksi – mikä ei sinällään kyllä haitannut lainkaan!

Hapankorppupohjaa en ole aiemmin tehnyt ja se osoittautuikin yllättävän hankalaksi! Monitoimikoneen leikkuriterä ei hapankorppua hienontanut ja vaihdoin välineiksi perinteisemmät minigrip-pussin ja lihanuijan. Siltikin pohjan rakenne jäi mielestäni liian rouheiseksi. Maku oli kyllä erittäin hyvä ja rukiin maku sopi loistavasti yhteen mustikan kanssa.

Täyte oli maistellessani melko mauton ja vaati mielestäni lisää sokeria, varsinkin kun pohja ei kovinkaan makea ollut. En lähtenyt tätäkään säätämään, vaan luotin siihen, että kokonaisuus ratkaisee. Ja oikeassa olinkin! Mustikkacurdin makeus oli riittävä ja lopulta vähemmän makea valkea täyte taittoi makeuden juuri sopivasti.

Jokainen komponentti herätti pieniä epäilyksiä, mutta näköjään aivan suotta. Kokonaisuutena komponentit sopivat mahtavasti yhteen. Sopivasti makeaa ja sopivasti suolaista ja nuo kaksi sitoi yhteen neutraalin makuinen jogurttitäyte. Toimii!



mustikkacurd:
4 dl metsämustikoita (tuoreena tai pakasteena)
1 rkl vettä
3 laakerinlehteä
50 g voita
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa

pohja:
200 g hapankorppuja
3 rkl fariinisokeria
75 g voita

täyte:
2 dl kermaa
4 dl turkkilaista jogurttia
puolikkaan sitruunan mehu
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
0,5 dl sokeria
6 liivatetta

1. Valmista ensin mustikkacurd: Laita mustikat, vesi ja laakerinlehdet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia välillä sekoitellen. Siivilöi seos kulhoon ja painele mustikoita että kaikki neste irtoaa.
2. Sekoita kuuman mehun joukkoon paloiteltu voi ja sokerit. Lisää lopuksi kevyesti vispatut kananmunat.
3. Laita isoon kattilaan vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Nosta mustikkacurd-kulho kattilan päälle ja kuumenna seosta sekoitellen kunnes se sakenee selvästi. Jäähdytä jääkaapissa kylmäksi
4. Valmista pohja: Hienonna hapankorput. Sulata voi ja sekoita se sokerin kanssa hapankorppumurujen sekaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk 23cm) pohjalle ja levitä muruseos vuoan pohjalle. Jätä odottamaan.
5. Valmista täyte: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon jogurtti, sokeri ja sitruunankuoriraaste. Kuumenna sitruunamehu mikrossa ja liuota liivatteet siihen. Anna jäähtyä hetki ja sekoita liivateseos sitten täytteen joukkoon
6. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle vuokaan. Nostele reilu puolet (n. 2dl) mustikkacurdia täytteen päälle ja kaada sitten loput täytteestä vuokaan. Nostele loppu mustikkacurd kakun päälle pieninä nokareina. Vedä nokareiden läpi hammastikulla, jolloin saat pintaan marmorimaista kuviointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti