18. lokakuuta 2018

Persikkakakku

Syksy on värjännyt luonnon keltaiseksi ja oranssiksi. Aurinkoisissa syyspäivissä on ilmassa vielä ripaus kesän muistoja. Helteisen kesän loppu maistuu persikalta ja yrttiseltä makeudelta ja ne maut yhdistyvät tässä kakussa. Parhaimmillaan tämä kakku onkin persikoiden sesonkiaikaan kesällä – silloin kun yrtit kukoistavat omalla takapihalla ja ovat täynnä kesän makua. Alkuperäisessä ohjeessa kakun kanssa tarjottiin koivusiirappia, joka maustettiin timjamin sijaan koivun lehdillä, mutta aivan loppukesän lehdet eivät houkutelleet minua tähän kokeiluun. Takapihalta löytyi vielä onneksi korvaavaa vihreää! Talvisaikaan kakun voi tehdä säilykepersikoista, jolloin soseen saa tehtyä helposti sauvasekoittimella ja siirapin nesteenä voi käyttää säilykepurkin lientä. Siirapin mausteeksi sopii timjamin sijaan myös esimerkiksi rosmariini tai vaikkapa kuusen kerkät, jos niitä sattuu pakastimesta löytymään. (Ohje: Glorian Ruoka&viini 5/2018)



persikkasose:
2 persikkaa
1,5 dl vettä
1 dl sokeria

taikina:
6 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
(2 tl kardemummaa – ei maistu minulle)
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
250 g maitorahkaa
1,5 dl persikkasosetta (ohje yllä)

yrttisiirappi:
1 dl yrttejä (tai koivunlehtiä)
1 dl persikoiden keitinlientä
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota rengasvuoka
2. Valmista persikkasose: puolita persikat ja poista niistä kivet. Pilko hedelmäliha kattilaan. Lisää muut soseen ainekset ja keitä persikoita 10 minuuttia. Siivilöi liemi kulhoon ja mittaa siitä 1 dl pieneen kattilaan odottamaan siirapin valmistamista. Soseuta persikat (ja mahdollinen ylijäänyt liemi) sauvasekoittimella ja jätä jäähtymään
3. Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa. Sulata voi ja lisää se rahkan ja persikkasoseen kanssa kuiva-aineiden sekaan. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua noin 1 tunti ja tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ja kumoa se sitten lautaselle
4. Valmista siirappi: puhdista yrteistä roskat (huuhtele koivunlehdet) ja lisää siirapin ainekset kattilaan persikoiden keitinliemen sekaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen poreillen kunnes seos on selvästi paksuuntunut (ohje sanoi 30 minuuttia, minulla siirappi oli jo 15 minuutin keittämisen jälkeen hieman liian paksua ja jouduin ohentamaan sitä vielä vedellä)
5. Valuta valmista siirappia kakun päälle juuri ennen leikkaamista tai tarjoa siirappi erikseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti