8. toukokuuta 2019

Hiihtäjän hidas lihapata


Hiihtokausi oli tänä vuonna omalla kohdallani taas todella lyhyt ja vähäkilometrinen. Jostain kumman syystä kyseinen laji ei vaan menneenä talvena juurikaan innostanut. Ne vähät kilometrit, jotka hiihdin, olivat kuitenkin todella nautinnollisia – suksi toimi kuin unelma ja sää oli kohdallaan! Ehkäpä ensi talvena hiihtäminen taas maistuu.

Vaikka hiihtäminen ei maistunutkaan, niin tämä lihapata maistui senkin edestä! Ohjeen tähän löysin Glorian Ruoka&viini- lehden numerosta 2/2019. Ohjeessa oli käytetty naudan etuselkää, mutta minä tein tämän ihan vaan karjalanpaistilihoista – eli possua ja nautaa sekaisin. Eihän tämä pata karjalanpaistista valmistustavaltaan eroakaan, mutta erilaista twistiä antavat mausteet! Kanelin tuoksu oli todella voimakas kypsentämisvaiheessa, mutta se pehmeni yllättävän mukavaksi lämmöksi loppujen lopuksi ja sitruuna antoi mukavaa raikkautta kokonaisuuteen. 




















700 g karjalanpaistilihoja
öljyä paistamiseen
1 tl suolaa
6 dl vettä
1,5 rkl härkäfondia
2 dl omenasiideriä
2 tl sokeria
2 kanelitankoa
2 laakerinlehteä
5 mustapippuria
2 sipulia
1 porkkana
persiljaa
1 sitruuna

1. Paloittele lihat pienemmiksi paloiksi ja ruskista ne parissa erässä pannulla. Laita lihat pataan ja mausta suolalla
2. Kaada vesi pannulle ja kiehauta lastalla hämmennellen, jotta saat kaikki maut pannusta talteen. Lisää fondi, siideri ja sokeri. Kuumenna ja kaada liemi pataan.
3. Lisää pataan kanelitangot, laakerinlehdet ja pippurit. Kypsennä 175-asteisessa uunissa parisen tuntia
4. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat ja lisää ne pataan. Pudota uunin lämpö 125 asteeseen ja kypsennä pataa vielä toiset pari tuntia
5. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori. Mausta valmis pata sitruunankuoriraasteella ja persiljalla. Jos käytät kuivattua persiljaa, lisää se hieman aiemmin, että maut ehtivät irrota

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti