Hiihtokausi oli tänä vuonna omalla kohdallani taas todella
lyhyt ja vähäkilometrinen. Jostain kumman syystä kyseinen laji ei vaan menneenä
talvena juurikaan innostanut. Ne vähät kilometrit, jotka hiihdin, olivat
kuitenkin todella nautinnollisia – suksi toimi kuin unelma ja sää oli
kohdallaan! Ehkäpä ensi talvena hiihtäminen taas maistuu.
Vaikka hiihtäminen ei maistunutkaan, niin tämä lihapata
maistui senkin edestä! Ohjeen tähän löysin Glorian Ruoka&viini- lehden
numerosta 2/2019. Ohjeessa oli käytetty naudan etuselkää, mutta minä tein tämän
ihan vaan karjalanpaistilihoista – eli possua ja nautaa sekaisin. Eihän tämä
pata karjalanpaistista valmistustavaltaan eroakaan, mutta erilaista twistiä
antavat mausteet! Kanelin tuoksu oli todella voimakas kypsentämisvaiheessa,
mutta se pehmeni yllättävän mukavaksi lämmöksi loppujen lopuksi ja sitruuna
antoi mukavaa raikkautta kokonaisuuteen.
700 g karjalanpaistilihoja
öljyä paistamiseen
1 tl suolaa
6 dl vettä
1,5 rkl härkäfondia
2 dl omenasiideriä
2 tl sokeria
2 kanelitankoa
2 laakerinlehteä
5 mustapippuria
2 sipulia
1 porkkana
persiljaa
1 sitruuna
1. Paloittele lihat pienemmiksi paloiksi ja ruskista ne
parissa erässä pannulla. Laita lihat pataan ja mausta suolalla
2. Kaada vesi pannulle ja kiehauta lastalla hämmennellen,
jotta saat kaikki maut pannusta talteen. Lisää fondi, siideri ja sokeri.
Kuumenna ja kaada liemi pataan.
3. Lisää pataan kanelitangot, laakerinlehdet ja pippurit.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa parisen tuntia
4. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat ja lisää ne
pataan. Pudota uunin lämpö 125 asteeseen ja kypsennä pataa vielä toiset pari
tuntia
5. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori. Mausta
valmis pata sitruunankuoriraasteella ja persiljalla. Jos käytät kuivattua
persiljaa, lisää se hieman aiemmin, että maut ehtivät irrota
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti