11. syyskuuta 2019

Mantelinen omenapiirakka

Kun muutin nykyiseen asuntooni vajaan viisi vuotta sitten talvella, katselin hieman järkyttyneenä olohuoneen ikkunan edessä kenottavaa puuta. Se kasvoi vähän joka suuntaan ja oli hieman holtittoman näköinen. Nimekseen tuo puu sai Räähkä ja kaatotuomion seuraavalle kesälle. Tuttavan kanssa päiviteltiin takapihan tilannetta ja hän epäili puun olevan omenapuu. Ahaa, no sehän muuttaakin tilanteen! Keväällä menin Marttojen yrttikurssille ja vein puutarhaneuvojalle mukanani puun oksan ja hän vahvisti sen todellakin olevan omenapuu.

Eli kaatotuomio peruttiin ja vaihtui hoitotoimenpiteisiin. Kyselin neuvoa facebookissa puutarharyhmässä ja sainkin neuvoja puun oikaisemiseen ja leikkaamiseen. Pikkuhiljaa puu on kasvanut, mutta hoitamattoman alkutaipaleen jäljet ovat vielä näkyvissä ja puu on melko honteloinen. Leikkaaminen ja hoivaaminen siis jatkuu!

No sitten siihen satoon, jonka kanssa ei onni ole oikein ollut myötä. Puu on kukkinut joka vuosi hyvin ja melko runsaastikin. Pölyttäjiäkin on yhtä kesää lukuun ottamatta ollut hyvin – lieneekö ollut liian kylmä kevät, sitä en jaksa muistaa. Yhtenä kesänä raekuuro karisti kaikki kukat, yhtenä kesänä orava kävi syömässä kaikki pienet omenan alut (yhtä lukuun ottamatta) ja yhtenä kesänä pihlajanmarjakoi söi ja mädätti omenat puuhun. Toissakesän sato oli ruhtinaalliset neljä omenaa.

Tämä mennyt kesä oli ensimmäinen oikea omenakesä! Pienen puun oksat kirjaimellisesti notkuivat omenoiden painosta ja nelisenkymmentä omenaa puusta kerättiin. Suurin osa ompuista syötiin, mutta pitäähän niistä vähän leipoakin. Mieleni teki ihan tavallista omenapiirakkaa ja tämä ohje tuli vastaan (varmaankin) facebookia selaillessani. Piirakka oli ihanan paksu ja mehevä ja vaniljakastike antoi vielä ihanan lisän makuun. (Ohje: Satu Koivisto, julkaistu Iltalehden nettilehdessä)



taikina:
200 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja

päälle:
n. 8 pientä kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa (n. 6 dl paloiteltuna)
1 rkl sokeria
1 tl kanelia

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Vaahdota seos tasaiseksi.
2. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää jauhoseos muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Levitä taikina uunivuokaan (n. 30x25cm) leivinpaperin päälle tai irtopohjavuokaan
4. Kuori ja lohko omenat ja leikkaa ne kuutioiksi ja ripottele kuutiot taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli pienessä kulhissa ja ripottele seos omenapalojen päälle.
5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes se saa kauniin värin pintaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti