15. marraskuuta 2021

Muna-murupasta

Täytyipä pari kertaa ihmetellä ja kummastella moista ruokaa, jonka ohje taisi tulla vastaan Yhteishyvän nettisivuilla. Ensimmäinen ajatus oli vetinen, lötkö ja mauton munaspagettivelli, jonka seassa on jotain sattumia. Jostain syystä ajatus jäi kuitenkin muhimaan mieleen – erityisesti sen takia, kun molemmat poikani ovat kananmunien ystäviä!

Pari kertaa vilkuilin ohjetta uudelleen ja yritin päästä käsiksi sen punaiseen lankaan, kunnes hoksasin, että ruokahan on oikeastaan spagettia, munakokkelia ja leipämuruja. Vieläkään ruoka ei vakuuttanut, kunnes istuin sunnuntaina aamupalapöydässä edessäni pari viipaletta rapeaa paahtoleipää ja niiden päällä valtava keko kermaista ja reilusti parmesaanilla ja mustapippurilla maustettua pehmeää munakokkelia. Siinä kohtaa tämäkin ruoka loksahti mielessäni kohdalleen.

Seuraavalla viikolla sitten tuumasta toimeen. Ohjetta en enää vilkuillut, vaan menin omalla ajatuksella. Keitin reilun satsin spagettia, tein reilun satsin munakokkelia ja paistelin kotitekoista hapanjuurileipää pannulla rapeiksi muruiksi. Vielä lautaselle kasatessa pieni epäilys kyti mielessäni mutta se katosi ensimmäisen haarukallisen myötä.

Kuopus ei tätä rohjennut maistaa, vaan valitsi edellispäivän jauhelihakastiketta, mutta esikoinen tykkäsi ruuasta kovasti. Päästiin tämän aterian äärellä keskustelemaan teinin kanssa myös ruuan hinnasta ja laskeskeltiin, että koko kattilallinen tätä pastaa maksoi 4-5 euroa – eli sopii aivan mahtavasti pienen pudjetin arkiruokailuun!


 

 








 

4 isoa annosta

 

350 g spagettia

 

leipämuru:

2-3 isoa viipaletta vaaleaa leipää

luraus öljyä

chiliä maun mukaan

puolikkaan sitruunan kuori

 

munakokkeli:

6 kananmunaa

nokare voita

1 dl kermaa

1,5 dl parmesaaniraastetta

suolaa

mustapippuria

 

1. Laita spagetti kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan

2. Murustele leipäviipaleet. Kuumenna öljy pannulla ja laita siihen chili (esim. rouheena) ja leipämuruset. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta puolikkaan sitruunan kuori leipämurujen joukkoon. Paista rapeiksi ja jätä odottamaan

3. Riko munakokkelin munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti tasaiseksi seokseksi. Kun pasta on melkein kypsää, aloita kokkelin valmistaminen. Sulata voi pannulla ja kaada munamassa kuumalle pannulle. Pienennä heti lämpöä ja kypsennä munia koko ajan sekoitellen, tuloksena siis munakokkelia. Älä paista liian kovaksi!

4. Nosta pannu pois kuumalta levyltä ja sekoita munamassan sekaan kerma ja parmesaaniraaste. Sekoita tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta vielä hetkeksi lämpimälle levylle ja kuumenna varovasti, kunnes kerma hieman sakenee ja juusto sulaa. Seos saa jäädä selvästi löysäksi

5. Kun pasta on kypsää, ota 1 dl keitinvettä talteen ja valuta pasta. Kaada takaisin kattilaan. Kaada munakasmassa spagetin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mikäli pasta on liian tönkköä, lisää hieman keitinvettä sekaan.

6. Annostele pasta lautaselle ja viimeistele annos rapeilla leipämuruilla. Myös tuoreet yrtit, kuten persilja, basilika tai ruohosipuli kävisivät annoksen päälle loistavasti!

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti