18. huhtikuuta 2009

Sitruunapiirakka

(EDIT: 11.10.2025) Ihana makean ja happaman liitto, johon yhdistyy myös pohjan rapeus, täytteen pehmeys ja marengin tahmainen sitkeys. Tuhti ja imelä herkku, jonka kylkeen voi halutessaan lisätä vaikkapa pienen nokareen vaniljajäätelöä raikastamaan kokonaisuutta.




pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
150 g voita
1 kananmuna

kiisseli:
2 dl vettä
1,25 dl sokeria
2 keltuaista
2 rkl maissijauhoja
1 sitruunan mehu (n. 4 rkl) ja kuori
25 g voita

marenki:
2 valkuaista
ripaus suolaa
1 dl tomusokeria

1. Valmista ensin kiisseli. Sekoita kattilassa vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot ja sitruunamehu. Kuumenna kunnes kiisseli sakenee ja muuttuu läpikuultavaksi. Lisää sitruunankuoriraaste ja voi ja sekoita tasaiseksi. Jätä kiisseli jäähtymään huoneenlämpöiseksi
2. Valmista sitten taikina. Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. Kuutioi voi ja nypi taikina tasaiseksi. Lisää kananmuna ryynimäisen seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty. (Tein taikinan monitoimikoneen leikkurikulhossa ja mutistelin vain aivan lopun kulhossa). Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä puolisen tuntia.
3. Painele taikina voideltuun piirakka- tai irtopohjavuokaan ja kypsennä 200°/15-20 min.
4. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset suolaripauksen kanssa. Kun alkavat kovettua, lisää tomusokeri vähitellen. Vatkaa kovaksi vaahdoksi
5. Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle ja levitä marenki varovaisesti sen päälle. Paista piirakkaa vielä 225°/5-7 minuuttia kunnes marenki saa väriä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti