14. tammikuuta 2012

Enkelikakku

Kummallinen post-joululomaväsymys on vallannut minut ja keittiöni. Sain viettää joulun aikaan ruhtinaalliset 11 päivää joululomaa, jonka aikana pääsin irtautumaan totaalisesti työasioista ja sain keskittyä kotiin ja perheeseen. Rentoutuminen ja lepääminen tosin jäi vähemmälle muksujen kanssa, mutta oli mukava viettää pitkästä aikaa kotiäiti-arkea! Sitten tammikuun alussa palattiin taas todellisuuteen ja lähdettiin poikien kanssa maanantaiaamuna seitsemän aikaan tarpomaan kohti päiväkotia ja bussipysäkkiä.

Tammikuu on jo yllättävän pitkällä ja viimein saan aikaiseksi palata myös blogin pariin. Blogi –samoin kuin ruuanlaittoinnostukseni – on vetäytynyt jonkunlaiseen talvihorrokseen. Päivittäin on meidänkin taloudessa toki syöty, mutta aika paljon on menty siitä missä aita on matalin. Lihapullia, nakkeja, perunalaatikkoa, kinkkukiusausta, carbonaraa, katkarapupastaa… Eikä mitään postattavaa!

Onneksi raportoimatta on vielä yksi joulun ajan leivonnainen. Enkelikakku. Kakku oli aivan ihana!! Kardemummasta huolimatta! Mehevän kostea ja raikas ja rakenne ja maku vain paranivat sen muutaman päivän aikana mikä meillä kakun syömiseen kului. Eli ei mitään vikaa sinällään. Postaamista olen lykännyt ja lykännyt koska en oikein tiedä mitä tästä kakusta sanoisin. Oman käsitykseni mukaan enkelikakun pitäisi olla ilmavan kuohkea, tämä kakku puolestaan oli melko tiivisrakenteinen ja kostea jo ennen kostuttamista. Enkelikakku tämä ei siis mielestäni ole vaikkakin taikina on samalla tekniikalla tehty. Niin tai näin, maku oli taivaallinen - jospa edes siitä saataisiin yhtymäkohta kakun nimeen. Alkuperäinen ohje Glorian ruoka&viini –lehden numerosta 8/2011.



12-14 palaa

3,75 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
puolikkaan sitruunan kuori
5 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 dl maitoa

kostutus:

2 dl maitoa
3 dl kuohukermaa
1 rkl hunajaa

kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
200 g ranskankermaa
3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

marinoidut pähkinät:
2 dl erilaisia pähkinöitä
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl hunajaa
0,5 tl kanelia

1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halk. noin 23 cm)
2. Sekoita jauhoihin vaniljasokeri, leivinjauhe, kardemumma ja suola. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta puolikkaan kuori jauhoseokseen
3. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää
4. Sekoita vaahtoon jauhoseos ja maito pienissä erin vuorotellen ja varovaisesti sekoittaen
5. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 150 asteessa 50-60 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana!
6. Jätä valmis kakku jäähtymään ja irrota se jäähtyneenä vuoasta. Pese vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. Laita kakku takaisin vuokaan ja pistele sen pintaan reikiä terävällä veitsellä
7. Sekoita kostutuksen ainekset sekaisin ja valuta kostutus kakulle parissa erässä (itse en saanut kakkua imemään kuin vähän reilun puolet tuosta määrästä!). Suojaa kakun pinta kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään kolmeksi tunniksi
8. Valmista marinoidut pähkinät sekoittamalla ainekset yhteen. Jätä maustumaan viileään.
9. Valmista kuorrute kun kakku on tekeytynyt. Vaahdota kuohukerma notkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja vaahdota kunnes seos on hieman napakampaa. Mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla ja levitä kakun päälle ja reunoille
10. Valuta marinadi pois pähkinöistä ja koristele kakun pinta niillä juuri ennen tarjoilua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti