1. syyskuuta 2009

Kotitekoinen jogurtti

Tähän hommaan sain ohjetta ja innostusta kaveriltani jotka olivat hyvällä menestyksellä tehneet jogurttia kotona. Itse en maustetun jogurtin ystävä oikeastaan olekaan. Ingmannin vaniljajogurttia voi kyllä syödä ja tietysti kalliimpia Valion vanilla-jogurtteja (NAM!). Jogurteissa tökkii eniten (karvaan maun lisäksi) lisäaineiden määrä. Jos mansikkajogurtin mansikkapitoisuus on n. 2% niin voikohan sitä mansikkajogurtiksi oikeastaan kutsuakaan?!? Ja sokeriahan noissa maustetuissa jogurteissa on ihan liian kanssa. Innolla siis tätä aloin testailemaan!



1 litra täysmaitoa
1-2 dl maustamatonta jogurttia

Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja nosta pois levyltä. Jäähdytä maitoa kunnes se on 40-asteista. Lisää sekaan vispaten jogurtti ja jätä huoneenlämpöön hapattumaan. Hapattuminen vie noin 12-24 tuntia vissiinkin hieman eri jogurttilaaduista riippuen. Kun jogurtti on paksua, siirrä se jääkaappiin viilentymään. Jogurtti on sitten valmista syötäväksi.

Ensimmäinen testi: kuumensin maidon teflonkattilassa, sekoitin joukkoon 100 g turkkilaista jogurttia ja kaadoin muovikannuun hapattumaan. Hapatin jogurttia n. 15 tuntia ja lopputulos oli siltikin löysä. Valutin enimmät nesteet harson läpi. Jogurtin maku oli oikein hyvä!

Toinen testi:
kuumensin maidon suuressa teräskattilassa. Teräskattilassa maito kuumeni nopeasti ja toisaalta myös jäähtyi nopeammin kuin teflonkattilassa! Nyt laitoin sekaan 200 g bulgarian jogurttia. Hapatin yön yli samaisessa kattilassa ja lopputulos oli paksu lohkeava jogurtti. Vispasin rakenteen kuitenkin sileäksi. Bulgarian jogurtti siis toimi paremmin.

Kolmas testi: Kuumensin maidon jälleen teräskattilassa ja lisäsin hapatteeksi 2 dl edellisen testin jogurttia. Hapatin taas yön yli ja hyvin toimi!

Neljäs testi: Sama kuin edellä, mutta käytin hapatteena 1 dl omaa jogurttia. Toimi näinkin!



Tähän jogurttiin olen ollut tosi tyytyväinen! Itse syön tätä sokeroimattoman mehukeiton tai marjojen kanssa ja kolmevee syö hillon kanssa. Myös kuopus aloitti maitotuotemaistelut eilen tällä jogurtilla. Tarkoitus olisi harrastaa nyt sitten enemmänkin erilaisia jogurttipohjaisia smoothie- tai lassi-juomia.

27 kommenttia:

  1. Mä olen ihan hurhahtanut myös noihin smoothie tyyppisiin juomiin! Ostin tehosekoittimen ajatuksella, että jääkö nököttää pöydän kulmalle ilman käyttöä, mutta ei todellakaan! Ja variaatioita ja muunnelmia on loputtomiin! Sekaan marjoja, mehukeittoja, hedelmiä, mitä vaan! Jugurttina käytän Lidlin maustamatonta turkkilaista jugurttia....pitääkin katsoa onko siinä paljon lisäaineita, olin siinä uskossa ettei olisi :)

    VastaaPoista
  2. Mieki aattelin että iltapalasyömiseks vois olla kivoja nuo smoothiet, tykkään kans kovasti! Oon laittanu sekaan marjojen ja hedelmien lisäks myös vehnäleseitä tai kaurahiutaleita ja makeutukseks toisinaan hunajaa. Kolmevee ei oikeen noista leseistä välitä, tykkää kyllä smoothiesta muuten.

    Miulla on tehosekoitin yleiskoneen yhteydessä. Kone sit nököttää kaapissa pöytätilan vähäisyyden takia eli eipä sitä tehosekoitintaka tuu sit otettua esille. Nyt liityin johonkin leivontaohjekerhojuttuun (mikälieollu...), sieltä saa tutustumislahjaks blenderin - liekkö sit minkälaatuinen, mutta jospa sillä sais smoothiet kuitenki pyöräytettyä!

    Tuossa Lindahlsin turkkilaisessa jogurtissa ei ainaka oo lisäaineita. En tiedä onko noissa kaupan maustamattomissa jogurteissa jotain. Varmaan ainaki kevytjogurteissa on jotain sakeuttamisaineita ja muita. Maustetuissa joguissa sit löytyy varmaan lisäks vielä makeutusaineita, aromeita ja väriaineita.

    VastaaPoista
  3. Hei vielä :)
    Mullakin on myös yleiskone, johon kuului toi sekoitin, olin ennen sitä ostanut pelkän tehosekoittimen, joten nyt on millä surrata :D

    Joo, kaurahiutaleilla, leseillä yms saa vähän ruokasampaa siitä juomasta ja meillä menee lapselle kuin väärä raha, kun on vaan se perusmaku mansikasta ja banaanista! Pähkinöitä aion seuraavaksi kokeilla joukkoon

    Ja muutes, kerran kauheaan makeanhimooni (kun kotona ei ollut mitään valmista hyvää) tein vastaavasta jugurtista, sokerista ja kaakaosta mössön, joka kyllä toimi :)
    Terveisin sama anonyymi

    VastaaPoista
  4. Hih! Mie kans kattelin tänään kinuskikastikepurkkia jääkaapissa ja mietin että miltähän se maistuis smoothiessa... Tummaa suklaataki on... Pitääköhän sitä huomenna laittaa sit kone hurisemaan! ;D

    VastaaPoista
  5. voiko tuota jugurttia tehdä vähän vähärasvaisempana versiona? vähän hirvittää ajatus täysmaidosta :/

    VastaaPoista
  6. Mie vähän epäilen että ei vähärasvaisesta maidosta oikeen onnistu. Siksihän noihin valmiisiin kevytjogurtteihin pitääki lisätä kaikkee lisäaineta kun jogurtin rakenne muuttuu vissiin melkoisen juoksevaksi kun rasvasta ruvetaan vähentämään. Ja näissä rasvaisissa maustamattomissa jogurteissa ei sit olekaan mitään ylimääräisiä aineita ja rakenne ja maku ovatkin sitten sen mukaisia! Mutta saahan tuota aina kokeilla! Jos kokeilet niin laitahan raporttia miten kävi! :)

    VastaaPoista
  7. kuinka kauan luulet, että tommonen jogurtti säilyy hyvänä?

    VastaaPoista
  8. Noin viikon ajan ollaan tuota aina syöty ja on ollu ihan raikasta. Viimeks miulla venähti hieman uuden satsin laitto - en tarkasti muista aikaa mutta reilu viikko meni. Silloin haisi jo hieman erikoiselle enkä enää uskaltanut sitä hapatteena käyttää.

    VastaaPoista
  9. Heips, tein tämän luomukevytmaidolla ja bulgarian jugulla, noin 15h ja tulos oli ihana! Siis todellakin maku jotain ihan muuta kuin kaupan kitkerät! Ja luulen että sininen maito soveltuu yhtä hyvin kuin punainen, tosin sitä rasvattomammista enää paha arvata tulosta. No, olihan bulgarian jugussakin rasvaa, saa nähdä mitä seuraavalla kerralla tapahtuu jos laitan tätä enimmäkseen luomua jo tekemääni ja luomukevytmaidon...

    VastaaPoista
  10. Kiva kuulla että onnistui! Voisin itsekin kokeilla sit sinisellä maidolla kun sitä meillä yleensä kaapissa on. Meillä nyt pari viimestä satsia jogurttia meinas mennä huonoks kun tulee niin iso satsi kerralla. Eikä sitä nyt ihan tolkuttomia määriä päivässä tuu syötyä. Vois sit tehäkki 5-7 desin annoksen kerrallaan jos tuosta sinisestäki maidosta onnistuu, tulis sit käytettyä se loppumaitokin ihan juomamaitona. Ja yleensä aina on sen verran reilusti maito jääkaapissa että voi sit sen jogurtin laittaa tulemaan just sillon kun ois sopiva sauma eikä tarviis erikseen käydä ostelemassa punaista maitoa! Kokeiluun siis! :)

    VastaaPoista
  11. tekeekö toi itse tehty heikommin jugurtiksi kuin esim bulgarian jugurtti? mietin vaan että saattaa ottaa ehkä jugurtoitumisaikaa enemmän tolla itse tehdyllä (ja sinisel maidolla).

    VastaaPoista
  12. Ainaki kun oon tehny punasella maidolla ja bulgarian jogurtilla alkusatsin ja seuraavan satsin hapattanu tuolla ekan satsin jogurtilla, on hapattuminen ollut aivan yhtä nopeaa. Olettaisin että näin ois siniselläki maidolla... Eilen tein kevytmaitoversion ja hyvin onnistui. En oo tosin vielä syöny sitä, mutta rakenne oli ainaki ihan hyvä. Kokeilen sit tuolla "sinisellä" juurella seuraavan annoksen.

    VastaaPoista
  13. Nyt on mullakin uusi satsi tehtynä sinisellä luomumaidolla ja juurena se ensimmäinen bulgis-sininen luomumaito. Tuli melkeenpä vielä ihanampi, tuhdimpi rakenne kuin ekassa satsissa ja tuo oli taas jonkun nippanappa 15h jugurtoitumassa lämpimässä.
    Tää itse tehty on kyllä niin loistojuttu! En tiennyt että jugurtilla onnistuu samoin kuin viilillä, ja näin helposti. Ei oo paluuta lisäaine-sokujuguihin enää <3

    VastaaPoista
  14. Mulla kans tuli blugis-sinisellä juurella parempi lopputulos. Ensin vaikutti hieman löysältä, mutta kun vielä oli vuorokauden verran jääkaapissa, oli rakenne paksumpi kuin punaisesta maidosta tehtynä! Ja maku on miusta jotenki raikkaampi.

    VastaaPoista
  15. onkohan kukaan kokeillut jogurtin juurena esim activia jogurttia, kiinnostais tehdä itse "terveysvaikutteista" jogua.

    VastaaPoista
  16. Ei oo miulla ainaka tullu kokeiltua. Oon tehny bulgarian jogurtilla aina ja sit tietysti tuota omaa jogua käyttäny kans hapatteena. Mutta kannattaahan tuota kokeilla!

    VastaaPoista
  17. Kyllä jogortit tehdään punaiseen maitoon tai meluimmin luomumaitoon suoraan tilalta, jos jollain on sellainen mahdollisuus.
    Nuo kevyttuotteethan ovat suurta bluffia ja täynnä kaikenmaailman väriaineita ja muuta myrkkyä.
    Jättäkää viljat pois ruokavaliosta niin ei liho vaikka rasvaa tuleekin syödyksi ja pitääkin.
    Lukekaa Heikki Anttilan ohjeita, niin kevyt-tuotteet joutaa roskalaatikkoon.

    VastaaPoista
  18. Allekirjoitan kans tuon hiilareitten vähentämisen! Kyllä sen vaan huomaa kun pastaa pupeltaa että kilot paukkuu ja turvottaa. Nyt taas oon koittanu päästä ruotuun ja jättäny leivän pois ja muut hiilareitten lähteet vähemmälle. Kasviksia, proteiinia ja laadukasta rasvaa - sopivassa suhteessa. Ja olo on hyvä! :)

    VastaaPoista
  19. Olipa selkeä ohje, kiitos! Täytyy kokeilla. :)

    VastaaPoista
  20. Hyvä hyvä! Kokeilemaan vaan! En oo itekkä tehny pitkään aikaan jogurttia. Pitäis laittaa tulemaan nyt kun pakastimessa vielä marjoja ja omenasosetta mahottomat määrät. Niillä sais kivasti maustettua jogun.

    VastaaPoista
  21. Mä aion kokeilla rasvattomalla maidolla ja turkkilaisella jugurtilla termospullossa yön yli. Olen tehnyt joskus aikaisemminkin, mutta nyt lämmitän maidon kuumaksi ja jäähdytän sopivaksi.
    Minäkin olen ajatellut noita aktimellejä ja aktivioita. Voisi kuvitella että niiden terveysvaikutukset (löysä maha kuten tutulle kävi :D )saa itse tehdenkin.

    VastaaPoista
  22. Kokeilussa on...:) Oletko pitänyt kattilassa kantta hapattumisen aikana?

    VastaaPoista
  23. Mulla on ollu leivinliina tms. siinä astian päällä. Vähän vaan estämään että ei roskia tai pölyä pääse menemään sekaan.

    VastaaPoista
  24. Minä lämmitän maidon mikrossa, ei tarvii vahtia kattilaa. Laitan n. 2 l maitoa (1%) + 2 dl maitojauhetta ja siinä menee n. 20 min täydellä teholla mikrossa. Mittaan sitten sen lämmön, pitää olla n. +80C.
    Annan jäähtyä pöydällä, +30 c ja sitten otan pari desiä sitä lämmintä maitoa, siihen kreikkalainen jogurtti (1 dl) joukkoon, sekoitus paakuttomaksi ja sitten lisään sinne maidon joukkoon sen, sekoitus taas.
    Purkitan maitojogurtin ja laitan purkit uuniin, sinne vain valo päälle, se lämmittää riittävästi. Menee noin 8 tuntia ja jogurtti on tiukkaa >Jääkaappiin. Todella helppo ja herkullinen.

    VastaaPoista
  25. Moikka, ja kiitos ohjeesta :-) Tei eka satsin turkkilaisesta laktoosittomasta jugurtista ja laktoosittomasta maidosta. Jugurtista tuli "vetelää" (ei lohkeavaa) mutta hyvää. Toisen satsin tein omasta jugurtista, mut siitäpä ei sitten tullutkaan mitään (oli yhtälöysää kuin maito) Mikähän meni pieleen?

    VastaaPoista
  26. En kyllä osaa neuvoa paremmin, en ole tähän perehtynyt paremmin. Mutu-tuntumalla sanoisin että hapattuminen ei ole onnistunut kunnolla, eli ehkä jogurttia on ollut liian vähän? En tiedä voiko laktoositon tuote vaikuttaa lopputulokseen... itse olen huomannut että ainakin pannarista tulee erilainen laktoosittomasta maidosta. Se vissiin käyttäytyy erilailla. Oisko joku muu viisaampi? :)

    VastaaPoista
  27. Hei, tein vielä uuden satsin ja laitoin jugurtin uuniin tekeytymään (pelkkä valo päällä) ja nyt se onnistui toooosi hyvin. Koostumus oli kiinteämpää melkein lohkeavaa :-) Ja oli happamempaa, eli veikkaan et edellinen oli liian kylmässä. Siis laktoosittomat tuotteetkin toimii hyvin :-) Vielä jäin pohtimaa, kun kotiväki kyseli vanilijajugurtin perään, että onnistuisikohan jos lämmittäisi vanilijatangon maidon mukana ja poistaisi sen ennen jugurtin lisäämistä...? :-) T. Eija

    VastaaPoista