22. joulukuuta 2018

Sunday roast

Kastikkeet eivät ole minulle must-juttu, eikä niiden tekemistä ole tullut opeteltua. Peruskastikkeiden teko pitäisi kuitenkin olla ruokaharrastajalla hallussa ja onneksi muruseni tuuppaa minua kastikkeiden ystävänä oikeaan suuntaan. Olimme jo jonkun aikaa suunnitelleet punaviinikastikeillallista ja kohdalle sattui viimeinkin niin sanottu tyhjä viikonloppu, jonka pystyy täyttämään ulkoilulla ja keittiöharrastuksella.

Punaviinikastike vaatii kaveriksi lautaselle jotain muuta kuin perusjauhelihaa, joten ihan vaan kastiketta varten ostimme mahdollisimman pienen palan naudan paistia. Ruuan valmistaminen alkoi jo edellisenä päivänä marinadin valmistamisella ja liha sai köllötellä marinadissa vuorokauden verran ennen paistamista. Tällaista kokonaista naudan paistia en ole koskaan aiemmin tehnyt, hirveä ollaan kokeiltu kertaalleen aiemmin.

Pääasia lautasella oli siis kastike ja sen tekemiseen keskityttiin hartaudella. Kastikepohja keiteltiin kasviksista ja lihaliemestä (joka piti kyllä ottaa kuutiosta, eli ei tässä aivan alusta asti itse tehty). Kastikkeen ohjeen muru etsi HK:n sivulta. Ihanien tuoksujen ympäröimänä keiteltiin ja hämmenneltiin. Lopputulos oli makuumme liian etikkainen ja alla olevaan ohjeeseen etikan määrää on vähennetty.

Naudanpaisti on perinteinen brittiläinen sunnuntailounas ja brittiläisen Sunday Roastin kanssa tarjotaan monesti perunaa ja kasviksia. Me valmistimme lihan kaveriksi lohkoperunoita, timjamiporkkanoita ja rouheaa hernesosetta Tämän evään voimalla olikin hyvä startata kohti arkea. Koska kastikkeen etikkaisuus jäi hieman harmittamaan, on kastikkeen toinen tuleminen lähiaikoina varmaa! Koska pitäähän tämä nyt osata tehdä!



Paisti

pala naudan paistia (meillä 700g)

marinadi:
3 dl punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl hunajaa
1 rkl katajanmarjoja
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

1. Aloita paistin valmistaminen päivää ennen ateriaa. Poista lihasta kalvot ja ylimääräinen rasva jos haluat. Kuori ja paloittele sipulit ja murskaa katajanmarjat. Sekoita kaikki marinadin ainekset sekasin. Laita liha pakastepussiin ja kaada marinadi perään. Sulje pussi huolella. Anna paistin maustua viileässä seuraavaan päivään, kääntele pussia välillä
2. Ota seuraavana päivänä paisti pois marinadista ja puhdista irtomausteet pinnasta. Jätä paisti huoneenlämpöön noin tunniksi ennen paistamista.
3. Laita uunivuokaan folio ja käännä sen reunoja hieman ylöspäin. Paista paistiin ruskea paistopinta pannulla voissa ja nosta liha vuokaan. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja nosta vuoka 125-asteiseen uuniin. Paista kunnes liha on sopivan kypsää (60-65 –asteinen paisti on keskeltä hieman punertavaa ja 70-asteinen on täysin läpikypsä). Ota liha uunista ja poista paistomittari. Laita lihan pintaan suolaa ja mustapippuria ja kääri se folioon lepäämään noin puoleksi tunniksi ennen leikkaamista.


Punaviinikastike

1 iso porkkana
pieni pala mukulaselleriä
1 sipuli
5 herkkusientä (tai 25g kuivattuja suppilovahveroita)
pieni luraus öljyä
2 rkl sokeria
4 dl täyteläistä punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
6 dl lihalientä (laitettiin 5 dl lihalientä ja 1 dl sienten liotuslientä)
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
6 kokonaista mustapippuria
n. 20 g voita

1. Kuori porkkana ja selleri ja paloittele ne pienemmiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja paloittele sienet (jos käytät kuivattuja sieniä, liota ne ensin). Kuullota kasviksia ja sieniä kattilassa öljyssä muutama minuutti
2. Lisää kasvisten sekaan sokeri ja anna sen sulahtaa
3. Lisää kattilaan punaviini ja punaviinietikka. Keitä kunnes seosta on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä (n. 20 minuuttia)
4. Lisää kattilaan lihaliemi ja mausteet. Keitä vielä 15-20 minuuttia ja siivilöi liemi. Kaada liemi takaisin kattilaan. Keitä kastiketta vielä kasaan tai suurusta halutessasi maissijauhosuurusteella
5. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti