1. maaliskuuta 2023

Valkoviini-sinihomejuustopasta

Nyt kun pastataikinan teko alkaa olla hallussa, on tullut etsittyä hieman uudenlaisia kastikeohjeita. Kuivapastan kanssa tulee usein tehtyä kastikkeita, joissa on isompia sattumia ja joka on koostumukseltaan paksumpaa tai rouheampaa – kuivapastan rakenne keitettynäkin on napakka ja se kestää paremmin sekoittelua ja raskaampia aineksia. Kotitekoinen tuorepasta on melko pehmoista ja sitä tekee mieli käsitellä hellästi ja varovaisesti. Kotitekoiseen nauhapastaan käänneltävän kastikkeen täytyy olla melko juoksevaa, mutta toisaalta myös tarttuvaa niin, että se peittää pastanauhat tasaisesti joka puolelta. Jos kastikkeeseen ei tule suuria aineksia, niin siihen täytyy mahduttaa suuria makuja ja tekstuuri ja muut tasapainottavat elementit lisätään sitten annokseen viimeistelyvaiheessa.

Ja juuri näin tapahtui tässä annoksessa! Sinihomejuustokastike ei sinällään ole uusi juttu, mutta tässä kastikkeeseen oli käytetty kerman sijaan valkoviiniä, ja tätä halusin kokeilla juurin sen vuoksi. Vaikka kastike ja koko annos onkin tuhti ja täyteläinen, niin kerman korvaaminen valkoviinillä osoittautui oikein toimivaksi! Valkoviini toi happoa ja keveyttä ja tasapainotti rasvaisia ja suolaisia juustoja todella hyvin. Lisukkeeksi annokseen paistoin pannulla vielä jääkaapissa pyörivät kirsikkatomaatit ja rouhin hieman pistaasipähkinöitä. Todella hyvä kokonaisuus! (Ohje: Maku 6/2016)

 


 

 








 

 

2 annosta nauhapastaa (tuoretta tai kuivaa)

 

kastike:

1 sipuli

1 pieni valkosipulin kynsi

1 rkl oliiviöljyä

1,5 dl valkoviiniä

100 g sinihomejuustoa

50 g parmesaaniraastetta

mustapippuria

 

lisäksi:

pari kourallista kirsikkatomaatteja

kourallinen pistaasipähkinöitä

(tuoretta basilikaa)

 

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytätä kotitekoista pastaa, keitä se vasta sitten kun kaikki muut elementit ovat valmiit

2. Valmista kastike: kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää valkoviini ja keitä hetki ilman kantta melko kovalla lämmöllä. Laske lämpöä ja murenna pannulle sinihomejuusto ja lisää myös parmesaaniraaste. Sekoittele kunnes juusto sulaa. Mikäli kastike on liian löysää, hauduttele sitä aivan miedolla lämmöllä hetki – varo, liian kuumalla keittäminen voi juoksettaa kastikkeen. Mausta pippurilla

3. Paista tomaatit pikaisesti pannulla öljyssä ja rouhi pistaasipähkinät. Jos käytät tuorepastaa, keitä se nyt.

4. Valuta pasta ja sekoita kastike ja tomaatit sen joukkoon. Annostele lautaselle ja viimeistele pistaaseilla ja halutessasi rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria ja revi muutama basilikan lehti

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti