Tämä on nyt oikeastaan vaan versio Pasta bolognesesta joka on meidän kyökin melkeinpä peruspöperöitä. Joskus vaan tulee oikein himo kunnolliseen jauhelihakastikkeeseen ja silloin kyllä haudutettu soosi on vertaansa vailla!
Glorian ruoka&viini-lehden numerosta 67 (2/2010) (joka muuten sattui olemaan Italia-teemainen!) löytyi hieman erilainen ohje kuin se millä itse bologneseni olen tottunut tekemään. Oli kyllä sen verran erikoiselta vaikuttavia juttuja tässä ohjeessa (maito ja tähtianis) että pakkohan sitä oli kokeilla! Koekaniineiksi joutuivat veljeni ja hänen tyttöystävänsä jotka pahaa aavistamatta tulivat vain ottamaan esikoisesta 4-vuotiskuvia. Ruoka maistui, kuvat tuli otettua ja siinä ohimennen vaihdettiin olohuoneessa myös järjestystä (kiitoksia vaan!). Ei tämä minusta kuitenkaan tuota aikaisempaa ohjettani voita vaikka oikein hyvää oli tämäkin. Tosin olisihan se voinut olla parempaakin jos olisin ohjetta noudattaen hauduttanut kastiketta uunissa 6 tuntia 2 tunnin sijaan…
0,5 dl oliiviöljyä
25 g voita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tähtianis
1 iso porkkana
3 lehtisellerin vartta
400 g naudan paistijauhelihaa
0,5 tl raastettua muskottipähkinää (mistä noita oikein saa kokonaisina?!?) tai jauhetta
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1,5 dl täysmaitoa (käytin kevyttä kun tein ruuasta laktoosittoman)
1,5 dl valkoviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
140 g tomaattipyreetä
lisäksi
500 g putkipastaa
1 dl pecorinoa lastuina
1. Mittaa öljy ja voi kasariin (tai jos sinulla on liedelle käyvä uunipata niin käytä sitä). Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja lisää ne tähtianiksen kanssa kasariin. Kuullota n. 10 minuuttia
2. Kuori ja raasta porkkana. Kuori sellerinvarsista ulommainen kerros pois ja hienonna ne. Lisää kasvikset kasariin ja hauduta 15 minuuttia
3. Lisää kasariin jauheliha, lohko sitä hieman ja hauduta kymmenisen minuuttia
4. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Lisää maito ja hauduttele puolisen tuntia
5. Lisää kasariin valkoviini, tomaattimurska ja –pyree. Siirrä kastike uunipataan. Peitä pata kannella, mutta jätä se raolleen. hauduta 120 asteessa 6 tuntia (mie hauduttelin 175 asteessa 2 tuntia). Valmiissa kastikkeessa ei tulisi olla juurikaan nestettä, mutta jos se uhkaa kuivahtaa liikaa hauduttamisen aikana voit lisätä hieman vettä
6. Tarjoa putkipastan ja pecorinolastujen kera
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti