4. maaliskuuta 2010

Broilerinmaksaa ja penneä

Maksa ei ole meidän keittiön vakiovieraita. Broilerinmaksaa en ole aikaisemmin edes maistellut! Ihastuin näihin pieniin maksoihin kovasti! Niitä oli huomattavasti helpompi käsitellä kuin suurempia naudanmaksapaloja. Naudan maksassa on monesti paljon kalvoja ja ruokaan jää helposti sitkeitä paloja. Broilerin maksoja ei juurikaan tarvinnut siistiä, hieman jotain repaletta leikkelin pois. Rakenne oli hieman pehmeämpi kuin naudan maksan ja makukin ehkä hieman miedompi. Broilerin maksaa sai ainakin meidän s-marketista pakasteena, hinta oli n. 7 euroa kilolta, kun naudan maksa maksoi hieman alle 6 euroa. Eli hivenen kalliimpaa tuo broileri on, mutta näin jauhamattomassa muodossa paistettuna on kyllä parempaa kuin nauta!

Tämä pastaohje on otettu Suuresta pastakeittokirjasta.



350 g broilerinmaksaa
500 g penneä
50 g voita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 laakerinlehteä
1,25 dl punaviiniä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl kermaa (laitoin kokonaisen purkin creme fraichea, onko siinä nyt sit 150g)

1. Pese broilerinmaksat, poista mahdolliset kalvot ja paloittele pienemmiksi paloiksi
2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
3. Pastan kiehuessa sulata pannulla voi ja lisää siihen sipulit. Pehmitä hetki ja lisää maksa, appelsiininkuori ja laakerinlehdet. Hämmentele 3 minuuttia ja ota maksanpalat pois reikäkauhalla (itse tein niin että paistoin maksat ihan ensimmäisena erikseen ja aloitin sitten kastikkeen teon ns. "puhtaalta pannulta")
4. Sekoita pannulle punaviini, tomaattipyree ja kerma ja anna kiehua hiljakseen kunnes kastike saostuu (creme fraichella tehtynä oli melkoisen sakeaa jo valmiiksi)
5. Laita broilerinmaksat kastikkeen joukkoon ja kuumenna

7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Poistin edellisen kommentin ison kirjoitusvirhemäärän vuoksi :D Sori sähellyksestä. Kerrohan broilerinmaksaa testanneena: maistuuko broilerinmaksa siis saman tyyliseltä kuin sian maksa? En oo uskaltautunut kokeilemaan siitä syystä, kun oma mies ei oikein perinteisestä naudan/sian maksan mausta välitä. Mietin myös sitä, sitkistyykö maksa kypsennettäessä/ jos lämmittää tehtyä ruokaa vaikka mikrossa seuraavana päivänä?

    PS. tosi kiva blogi! Tupsahdin tänne ensimmäistä kertaa sattumalta :) Liityin lukijaksesi.

    VastaaPoista
  3. Hih! Näppäinsormi herkällä? :) Näitähän sattuu!

    Broilerinmaksa maistuu kyllä selvästi maksalle ja tuntuu suussa myös maksalle, mutta on maultaan kuitenki miedompi. Sian maksaa en oo maistanu, nautaa vain. Rakenne on broilerin maksassa kans miusta pehmoisempi eikä paistopinta miulla ainaka ollu yhtä napakka kuin naudassa.

    Maksa paistetaan pikaisesti, menee sitkeäksi jos pitkään paistelee (ainaki naudan maksasta oon tämmösen ohjeen saanu). Ja voissahan se kannattaa tiristää, mausteeks vaan suola ja pippuri paistamisen jälkeen. Ite söin tuota soosia seuraavanaki päivänä mikrotettuna, ei menny ollenka pahaks!

    Ei meilläkä isäntä syö maksaa, eikä suostunu tätäkä maistamaan... plääh! Mutta riittääpähän tuota herkkua miulle sit enemmän! Ostin jo toisen paketin oottamaan viikonloppua, teen naudanmaksaisen ohjeen broilerin maksalla. Tykkäsin ite kyllä roitsusta paljon enemmän sekä maun että käsiteltävyyden kannalta!

    Tervetuloa lukemaan! Itsekin sinun kokkailujasi ihaillen seuraan! Aivan upeita luomuksia!! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitosta vaan tietoiskusta! ^^ Mie kun aattelin, että voisin joskus kokeilla näitä broiskun maksoja ehken viinaksissa liekitellä. Liekitetty naudanmaksa on ollut ainakin tuolle miun äijälle sellanen herkku, että on uponnut hyvin :D Ihme kyllä.

    VastaaPoista
  5. Tarpeeks viinaksia tarjoot jo aperitiiviks niin johan uppoaa! ;)

    VastaaPoista
  6. Toi kermajuttu menee yli ymmärräksen. Eikö suomineito voisi opetella maistamaan makuja ilman rasvaista maitotuotetta?

    VastaaPoista
  7. Toki voi maistella ilman maitotuotteita, mutta samalla tapaa voi maistella niiden kanssa! Itse en ajatellut tämän ruokalajin kohdalla niinkään sitä että minkä kanssa maistelen uutta makua, vaan lähinnä että nyt ylipäätään maistelen jotain uutta kun sattui mukavan oloinen ohje tulemaan vastaan. Reilulla kädellä toki tuota creme fraichea laitoin, eipähän jääny purkin pohja roskiin heitettäväksi. Hyvää oli joka tapauksessa ja miun mielestä tuo kerma mukavasti pehmensi tuota kastiketta joka muuten oli melko voimakkaan makuinen! :) Mukavaa kevättä Anonyymille!

    VastaaPoista